Dansk fiskare dömd för narkotikalangning

En 27-årig man och yrkesfiskare från Vejen i södra Danmark har dömts till åtta års fängelse vid en rättegång i Esbjerg. 27-åringen dömdes för att ha innehaft ungefär nio kilo kokain från april 2017.

Den dömde mannen kom över kokainet genom att det hamnade i hans trål vid fiske i Nordsjön. Istället för att lämna inte den ovanliga fångsten behöll han den för att sälja kokainet vidare.

Mannen dömdes också för olagligt innehav av fem hagelgevär, ett luftgevär, 106 hagelpatroner och en hink med hagel. Slutligen dömdes 27-åringen också för att ha haft cirka 68 gram cannabis, dels för egen konsumtion, dels för återförsäljning.

Mannen greps 25 mars 2019 och har varit anhållen och häktad sen dess.

Exemplet visar att det inte är otänkbart att fiskare kan frestas att hantera illegala substanser för att tjäna mer pengar. Detta är något som myndigheter och politiker i Europa borde fundera på med anledning av torskfiskestoppet i Östersjön.

Torskfiskestoppet slår i praktiken ut det polska fisket och ställer mängder med människor utan möjlighet att försörja sig. Att smuggla narkotika från Polen till Finland, Sverige och Danmark skulle därför kunna bli ett sätt att tjäna pengar trots fiskeförbudet. Sådant har hänt i motsvarande lägen förr, bland annat i Galicien i norra Spanien och i östra Kanada.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!