Rederiet Ruth har beställt en ny trålare

Rederiet Ruth A/S i Hirtshals och Karstensens Skibsværft A/S i Skagen har tecknat kontrakt på en ny 89,35 lång pelagisk trålare. Det blir varvets nybyggnad nr 463.

Rederiet Ruth grundades redan 1988 av Gullak Madsen genom köp av fiskebåten Arica I (ex Marie Polaris), som därefter bytte namn till ”Ruth”. 1990 följde Ruth nr 2 som köptes från Färöarna och byggdes om. 6 å senare tog rederiet över Ordinat från ett norskt fiskeriföretag och döpte om den till Ruth. Den var den tredje HG 264 Ruth. Nummer 4 förvärvades 2005, även den från Ordinat-rederiet i en byteshandel.

Ruth-företaget driver pelagiskt konsumentfiske, främst för sill och makrill men också för blåvitling, vilket också har blivit en betydande del av företagets verksamhetsbas. Det nya fartyget måste driva och fiska efter samma principer.

Den nuvarande HG 264 Ruth (nr 5) levererades från Karstensens Skibsværft i mars 2016. Den har nyligen bytts bort mot en norsk fiskebåt, Slaatterøy, som alltså kommer att bli den sjätte HG 264 Ruth. Denna båt ska användas tills den nybeställda HG 264 Ruth levereras från Karstensens Skibsværft i Skagen i juni 2021.

Den nya båten som byggs vid Karstensens Skibsværft ska bli 89,35 m lång, 17 m bred och med ett djup på 9,6 m. Den ska förse med elektriska vinschar, sidopropellrar från Brunvoll, RSW-anläggning från Johnson Control. Huvudmotorn ska vara på cirka 5 000 kW och så bränslesnål som möjligt och med katalytisk avgasrening.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!