Samherji anklagas för att ha betalat mutor i Namibia

Wikileaks har publicerat mer än 30 000 dokument om det isländska storföretaget Samherjis verksamhet i Namibia åren 2010-2016. Dokumenten har publicerats under rubriken Fishrot Files. De menar att dokumenten visar hur Samherji skaffat sig fiskerättigheter i landet genom mutor till politiker och tjänstemän:

The documents are dated from 2010 to 2016, the period during which the company gained its foothold in Namibia. SAMHERJI has now become the biggest single recipient of fishing quotas in the country. The documents (which include e-mails, internal reports, spreadsheets, presentations and photos) expose how the company spent millions of dollars in pay-offs to senior Namibian officials and politicians in order to ensure growing and continued access to the country’s resources.

It also exposes that lofty promises by SAMHERJI, to build infrastructure in the country and create jobs, were never fulfilled. On the contrary, the company used its international corporate structure to transfer proceeds from the operations straight out of the country. This was done through intermediaries it controls in Cyprus and in the tax-haven of Mauritius.

Today’s released files also demonstrate how these same tools were used to transfer funds to a secret account, set up by SAMHERJI in Dubai, for the sole purpose of transferring kick-backs to the corrupt entities in Namibia.

Dokumenten har överlämnats till Wikileaks av Johannes Stefánsson, en tidigare anställd i Samherji som ansvarig för verksamheten i Namibia. Det är alltså han som varit ansvarig för utbetalning av mutor och sparkades 2016 på grund av misskötsel av verksamheten och på det personliga planet. Att mutor utbetalats verkar klarlagt så det handlar nu sannolikt mest om var ansvaret för det hela ska läggas. Även en man vid namn Jón Óttar Ólafsson pekas i dokumenten ut som en av de ansvariga för mutorna.

Företagsledningen i Samherji uppger att de inte haft någon som helst kännedom om de olagliga affärerna i Namibia som de menar gjorts av Stefánsson utan att företagsledningen på Island varit medvetna om problemet:

Samherji claims Stefansson was fired from his position in Namibia in 2016 because of ”mismanagement and unacceptable behavior”. Now, he has admitted to engaging in illegal activities while managing Samherji’s subsidiaries in Namibia, said Baldvinsson. 

”Until recently, we had no knowledge of the scope and nature of Johannes Stefansson’s business practices and it is uncertain whether they really were the way he describes,” he said. 

Samherji has engaged the international law firm Wikborg Rein in Norway to investigate its activities in Namibia. ”In this investigation, nothing will be excluded and we will disclose its findings as soon as they become available,” the company said. 

”We are deeply shocked that Johannes Stefánsson not only admits being involved in illegal activities, he is now also making allegations against colleagues. This is not how we do business. This is not Samherji,” said Baldvinsson.

Det verkar vara ett något ihåligt försvar. Verksamheten i Namibia har skötts via företag på Cypern som direkt eller indirekt haft andelar i företag på Kanarieöarna, i Namibia och Belize med flera länder. Ägandet har genom åren ändrats många gånger och bolagen har med jämna mellanrum bytt namn. Bolaget i Namibia har exempelvis bytt namn från Katla till Mermaria, Esja, Arcticnam och Samherji. Ett sådant upplägg har företag för att dölja det faktiska ägandet, minska skatten och kunna göra tveksamma affärer utan att företagsledningen kan kopplas till dem. De har anlitat en advokatfirma i Norge för att genomföra en egen utredning av anklagelserna:

Samherji said it takes the allegations “very seriously” and has engaged the international law firm Wikborg Rein based in Norway to assist in a ”thorough investigation” of its operations in Africa. “Until the investigation has been concluded we will not comment on specific allegations.”

At the start of 2016, Samherji said it “came to suspect that something was wrong with our operations in Namibia”.

The company then hired a former police officer from the country’s special prosecutor’s office to go to Namibia and look into the matter. His investigation led to the dismissal of Stefansson, according to Samherji.

Företagsledningen menar också att företaget utretts i åratal utan att myndigheterna i Namibia kunnat hitta eller påvisa några felaktigheter.

Stefánsson menar förstås att allt han gjort haft stöd från företagsledningen. Han medverkar enligt egen uppgift i den korruptionsutredning som pågår i Namibia sen ett år tillbaka. Utredningen berör även myndigheter i Dubai, Mauritius, Cypern, Norge och Island vilka samarbetar med utredarna i Namibia.

De som ska ha mottagit mutor är bland annat Namibias fiskeriminister Benhard Esau, justitieminister Sacky Shanghala och affärsmannen James Hatuikulipi. Bland annat ska de ha varit inblandade i en affär kring fiskerättigheter i angolanska vatten. Angolas tidigare fiskeriminister Victória de Barros Neto nämns också i dokumenten.

Samherjis chef Thorsteinn Mar Baldvinsson hävdar i publikationen Undercurrent News att de avvecklat sina investeringar i Namibia. Men det finns inte mycket som tyder på det. Det mesta tyder på att företaget direkt, indirekt samt via bulvaner fortfarande har verksamhet i Namibia.

Samherji är Islands absolut största fiskeriföretag och dessutom ett av världens största med verksamhet på Island och Färöarna, i Norge, Lettland, Polen, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrike, Cypern, Mauritius, Namibia och Belize.

Bland dokumentet finns också en hel del dokument som berör fiske i västsahariska vatten. Detta då Katla Seafoods SL på Kanarieöarna fram till 2013 var ett dotterbolag till Samherji via bolag på Cypern som då också hette Katla Seafood. Köpare av företaget av ryska Murmansk Trawl Fleet i vilket svenska Magnus Roth var delägare. Idag är svensken Magnus Roth som är bosatt i Norge huvudägare i Katla Seafood via UAB Baltlanta. Katla Seafood har tidigare också fiskat i västshariska, marockanska, mauretanska och senegalesiska vatten. Idag fiskar Baltlantas fiskebåtar i mauretanska vatten. Roth har ingen koppling till mutskandalen i Namibia.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!