Samherjiskandalen rullar vidare

Skandalen med de mutor Samherji betalat i Namibia för att få fiskerättigheter fortsätter Den har hittills resulterat i att Thorstein Mar Baldvinsson, VD och grundare av Samherji, har tagit tjänstledigt så länge utredningen i Namibia pågår. När skandalen briserade i media och Fishrot-dokumenten publicerades förnekade han all kännedom om mutor och menade att det handlade om enskild anställd som agerat utanför företagets riktlinjer och på egen hand.

Dessutom har de namibiska ministrar som utpekats som två av de som tagit mot mutor avgått från sina poster, det handlar om  fiskeriministern Bernhard Esau och justitieministern Sacky Shanghala.

Mutaffären i Namibia också har lett vidare till anklagelser om att fiskeriföretaget Sildarvinnslan (SVN) har haft tankar på att lura den grönländska regeringen för att få makrillkvoter i landet. Sildarvinnslan kontrolleras av Samherji genom att de äger 40% av aktierna.

De grönländska makrillkvoterna är kvoter som existerar och fastställs helt i strid med internationella fiskeriöverenskommelser och en huvudanledningen till att makrill inte längre är MSC-märkt. Detta för att de grönländska och isländska makrillkvoterna sätt utöver de som fastställts genom internationella avtal vilket innebär ett överfiske av makrill jämfört med den vetenskapliga rådgivningen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!