Danska och norska landningar av hästmakrill och havgalt

Hästmakrill heter egentligen taggmakrill på svenska men de flesta säger i allmänhet hästmakrill vilket också är namnet på de flesta andra språk. Trynfisk är det svenska namnet på en fisk som heter havgalt på danska och boar fish på engelska.

Havgalt fiskas i huvudsak i Irländska sjön och Keltiska havet runt Irland medan hästmakrill fiskas i södra Nordsjön, Engelska kanalen, Keltiska havet och Nordatlanten väster om de brittiska öarna om vi pratar om europeiskt fiske men hästmakrill fiskas även utanför Pyreneiska halvön och Västafrika.

I Norden är det enbart danska fiskare som fångar havgalt samt huvudsakligen danska och norska yrkesfiskare som fångar hästmakrill. Norska båtar fiskar hästmakrill med snörpvad och flyttrål men alla andra fiskar med flyttrål. Den danska kvoten av havgalt fiskas sällan upp medan hästmakrillkvoten fiskas i betydligt större utsträckning. Det är dock mycket få båtar som fiskar havgalt och hästmakrill i Danmark.

Den norska kvoten på hästmakrill var 62 441 ton år 2019 och fisket är inte uppdelat på fiskerättigheter för enskilda båtar. Först till kvarn, så kallat olympiskt fiske är det som gäller. Norska båtar har normalt också tillgång till en kvot i EU-vatten, 2019 var den 2 550 ton. De senast åren har norska båtar landat cirka 10 000 ton per år från norskt vatten och ingenting från EU-vatten.

Den danska kvoten, 12 952 ton år 2019, är uppdelad i fiskerättigheter per båt. Norska landningssiffror per båt har inte gått att få tag på men det verkar som om fisket främst bedrivs av båtar som också fiskar tobis och øyepål (sperling, vitlinglyra) men också av kustfiskebåtar som fiskar med snörpvad.

Förr användes hästmakrill till fiskmjöl och fiskolja men numera fiskas den till konsumtion och exporteras. Killybegs på Irland är den hamn som i allmänhet används av de danska båtarna för att landa hästmakrill.

Danska landningar av hästmakrill per båt 2019, namn, ton, ägare, hemmahamn

  1. E 349 Cattleya, 5 126, Cattleya A/S, Esbjerg
  2. S 264 Astrid, 2 766, Astrid Fiskeri A/S, Skagen
  3. S 364 Rockall, 1 044, Astrid Fiskeri A/S, Skagen

Danska landningar av havgalt per båt 2019, namn, ton, ägare, hemmahamn

  1. E 349 Cattleya, 534, Cattleya A/S, Esbjerg
  2. S 364 Rockall, 159, Astrid Fiskeri A/S, Skagen
  3. S 264 Astrid, 64, Astrid Fiskeri A/S, Skagen

Källor. Fiskeristyrelsen, Danska Skibsregister

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!