Nya GG 207 Torland

GG 207 Torland med Fiskebäck som hemmahamn är den senaste svenska fiskebåten som levererats från Karstensens Skibsværft i Skagen. Det är en 49,95 meter lång trålare med en bredd på 13,20 m med ett bruttotonnage på 1 310 ton vilket gör båten till Sveriges tredje största fiskebåt om vi går efter tonnaget. Den är inte heller längst. Som en mindre men knubbigare S 144 Themis eller GG 229 Clipperton.

Båten är utrustad med en Wärtsilä 8L32 på 2 999  kW som huvudmotor, med två Mitsubishi hjälpmotorer på 600 kW vardera och två Brunvoll sidopropellrar (thrusters) på 700 kW vardera. Vinschar från Karmøy, RSW-anläggning (kylanläggning) från FrioNordica med RSW-tankar på totalt 1 250 kubikmeter. Båten är enbart utrustad för flyttrålsfiske och är inte byggd för att kunna fiska med snörpvad. Fisket som båten ska användas till är skarpsillsfiske i Östersjön, sillfiske i Östersjön, Skagerak och Nordsjön samt makrillfiske i Nordsjön.

Inredningen är gjord med samma höga standard som alla båtar från Karstensen har och den ser inuti ut som övriga båtar från varvet. Väldigt fin finish och försedd med allt som kan tänkas behövas. Precis som tidigare båtar med samma namn och ägare är den målad i en orange färg. Båten ägs av Torland Fiske AB som ägs av en gren av familjen Ahlström.

Tvillingbåten GG 204 Tor-ön med Tor-ön Fiske AB som ägare ska levereras senare i år. Torland Fiske AB och Tor-ön Fiske AB är ägare av Torönland HB.

På grund av coronaviruset har de inte kunnat ha något offentligt dop i Skagen eller nån offentlig visning i Sverige. Men jag tog en liten koll på båten när den låg nere i Frihamnen strax innan den skulle ge sig iväg till Östersjön för fiske. Den har redan varit ute och gjort ett provdrag. Allt fungerade fint.

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!