Trynfisk – finns närmare än Senegal och Spanien

Med anledning av att några biologer hittat en trynfisk i Gullmarsfjorden har den lillafisken uppmärksammats. Det påstår att det är andra gången som trynfisk hittats i Sverige. Det står även i artikeln som publicerats i GP att den finns utanför Senegal och Spanien. Men faktum är att den finns mycket närmare än så.

Dessutom har den påträffats fler gånger än två. Förutom i Gullmarsfjorden har den bl.a. observerats i Skagerak nära Grebbestad, Smögen och Ursholmen i Bohuslän.

Trynfisk (Havgalt). Bild: Hectonichus Licens: CC BY-SA 3.0

Trynfisk finns i Irländska sjön och Keltiska havet kring Irland där den också fiskas kommersiellt. Danska fiskare har en kvot på trynfisk (havgalt på danska) som de dock sällan fiskar upp, kanske främst för att trynfisk är besvärligt att fiska då de är hård och taggiga på samma sätt som storspiggen. Det är lätt att redskap och utrustning blir förstörda vid fiske av trynfisk och så har också visat sig vara fallet vid det provfiske av storspigg som gjorts i Östersjön. Trynfisk fiskas för att användas i fiskmjöls- och fiskoljeindustrin.

Trynfisk anses finnas på djupt vatten i Norska rännan och numera troligen också i Skagerakrännan vilket i så fall kan vara anledningen att den två gånger observerats i Gullmarsfjorden. Den fångas regelbundet i räkfisket söder om Norge.

Trynfisk är en marin art som lever i stim nära hårdbottnar eller lerbottnar på ned till 600 meters djup. Den livnär sig framför allt av små kräftdjur, som innehåller röda färgämnen (karotenoider), vilket kan påverka kroppsfärgen. Leken sker under perioden juni till augusti vid Irland, något tidigare i Medelhavet. Den kan bli upp till 30 cm lång, men är oftare kring 15 cm.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!