Clearwater Seafoods och Macduff

Clearwater Seafoods är ett kanadensiskt fiskeriföretag som grundades 1976 av John Risely och hans svåger Colin Macdonald. Det är också ett av de större fiskeriföretagen i Europa genom att de i oktober 2015 köpte Macduff Shellfish Group Ltd från familjen Beaton och riskkapitalbolaget Change Capital Partners.

Clearwater Seafoods är helt inriktat på skaldjur och musslor med totalt 21 fiskebåtar varav 6 båtar i Kanada inklusive två mycket stora musselfiskebåtar och två delägda räktrålare samt fyra båtar i Argentina. De övriga 11 båtarna ägs av det skotska dotterbolaget. I Argentina ägnar sig dotterbolaget Glaciar Pesquera främst åt fiske av pilgrimsmusslor (scallops, kammusslor). Det senare är också ett viktigt fiske i den kanadensiska verksamhet. De driver också räkfiske med två stora trålare ihop med danska Ocean Prawns A/S i Clearwater Ocean Prawns. Omsättningen i Clearwater Seafoods var 621 miljoner CAD (416,88 miljoner EUR) år 2017 och 616 miljoner CAD år 2019. Bolaget har 1 500 anställda i Kanada, huvudsakligen i Nova Scotia.

Skotska Macduff Shellfish Group Ltd grundades 1985 av familjen Beaton som ett handelsföretag med inriktning på skaldjur. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i dotterbolaget Macduff Shellfish (Scotland) Limited. Senare utvecklades företaget till ett fiskindustriföretag inriktat på frusna skaldjursprodukter och 2013 började företaget investera direkt i fiskebåtar när Scott Trawlers Ltd köptes. Scott Trawlers hade vid tillfället 5 båtar som fiskade pilgrimsmusslor. Samma år köpte de ytterligare 4 musselfiskebåtar från Saltire Seafoods och 2015 The Greendale Group’s Shellfish Trading Division med 4 musselfiskebåtar.

Via Macduff Shellfish (Scotland) Limited är idag ägare av 11 fiskebåtar. dessutom äger moderbolaget Macduff Shellfish Group Ltd 14,2% i Fraserburgh Trawlers Ltd som äger del i ett 10-tal fiskebåtar inriktade på kräftfiske. Huvudägare i Fraserburgh Trawlers är Alan Mutch och andra delägare är Euan Beaton, Robert Inkster, Brian Tate och George West. Det totala antalet anställda i Macduff är idag cirka 400. Omsättningen 2017 var 78 miljoner pund (cirka 89.85 miljoner euro) och år 2019 var den 81,6 miljoner pund.

MacDuff Shellfish (Scotland) Ltd innehar 867 FQA-enheter. Företaget är dessutom delägare i HS Fishing LLP (se nedan). Musslor av olika slag omfattas inte av FQA-systemet så bolaget har på paret mindre kvoter än vad de har i verkligheten.

Fraserburgh Trawlers är innehavare av 3 074 FQA-enheter (Fixed Quota Allocation units) för helägda och delägda båtars räkning. Kvotandelarna omfattar plattfisk, vitfisk samt kräfta och andra skaldjur. De äger del i bolagen HS Fishing LLP (25%), Horizontal Fishing Fraserburgh Limited (11,1%), Kestrel Fishing Ltd (43%, BAG FR LLP (20%) och Lynden (FR) Ltd (6,2%). HS Fishing, Kestrel Fishing, BAG och Lynden äger var och en 11,1% av Horizontal Fishing. Dessa bolag har tillsammans 4 303 FQA-enheter varav HS Fishing har 867.  Ägarandelarna i de olika bolagen kan ha ändrats och ska ses som ganska osäkra.

Macduff äger dessutom via dotterbolaget Macduff Fishing Fleet Limited det belgiska företaget Rederij Macduff BVBA som har en fiskebåt som ägnar sig åt musselfiske.

Huvudägarna i Clearwater Seafoods, Colin Macdonald och John Risley  funderar för närvarande på att sälja hela företaget. En fiskeriföretag i Kanada måste dock vara majoritetsägt av kanadensiska intressen vilket begränsar skaran av köpare. En tänkbar köpare är Cooke Aquaculture, ett av världens största fiskodlingsföretag tillika ägare av fiskeriföretag i USA. redan 2001 försökte de köpa Clarwater och köpte då 11% av aktierna på börsen.De kom därefter med ett offentligt uppköpsbud som dock avvisades av Clearwaters huvudägare.

Läs också:

Andra källor:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!