Atlantic Dawn Group

Atlantic Dawn Group är ett irländskt fiskeföretag som startades 1968 när Kevin McHugh köpte sin första fiskebåt. År 2000 lät företaget bygga världens största fiskebåt vid Umoe Sterkoders varv i Norge. Båten fick namnet Atlantic Dawn men hade svårigheter att få fiskerättigheter trots att den irländska regeringen uppmuntrat och stött projektet. I slutändan fick båten fiskerättigheter men först efter att en annan båt sålts. Dessutom slöts ett avtal med Mauretanien så att Atlantic Dawn kunde fiska där.

Kevin McHugh dog redan 2006 i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, också känd som galna ko-sjukan, även om han inte fick sjukdomen på det sättet. Efter hans död såldes båten till nederländska Parlevliet & van der Plas (PP Group) och bytte namn till Annelies Ilena. Idag har den polsk flagg.

Företaget, vars moderbolag är Atlantic Dawn (International) Ltd, ägs idag av barnen till Kevin McHugh, dvs Karl McHugh, Kevin McHugh, Paul McHugh och Noreen McHugh samt Niall O’Gorman. I styrelsen sitter Karl McHugh, Kevin McHugh och Ciara McHugh. Karl McHugh är VD. Idag äger företaget två större pelagiska trålare på Irland och tre mindre pelagiska fiskebåtar i Mauretanien som levererar till deras flytande fiskfabrik.

Atlantic Dawn (International) Ltd har dessutom flera dotterbolag, fiskeriföretaget Polar Fish Unlimited Company som äger en större pelagisk trålare, fiskindustriföretaget Polar Foods Ltd, fiskindustriföretaget Atlantic Dawn Seafood AS i Norge, 67% i Arctic Ship Agents (33% ägs av Vera McHugh, änka efter den äldre Kevin McHugh) med dotterbolaget Arctic Fish (Processing) Co som har en fiskindustri i irländska Killybegs, 50,5% i irländska Ocean Fresh Food Ltd som äger en stor flytande fiskfabrik som normalt används i Mauretanien, 49.5% av Sun Atlantic och 60% av norska Ocean Fresh Food AS som driver en fiskberedningsfabrik i Norge.

Karl McHugh och Kevin McHugh sitter också i styrelsen för flera andra fiskeriföretag som äger var sin fiskebåt, Quest Fishing Ltd, MFV Star of Hope Ltd, Ad Fishing Ltd och Carmona Fishing Ltd samt ett flertal andra företag med annan typ av verksamhet. I Quest Fishing såväl som i Ad Fishing sitter också Ciara McHugh i styrelsen. Det är troligt att familjen McHugh också är delägare i dessa företag. De båtar dessa företag äger sysslar främst med demersalt fiske.

Det mindre fiskeriföretaget Antarctic Fishing Co Ltd som äger en större pelagisk fiskebåt ägs av Eamon McHugh, sannolikt en bror till den äldre Kevin McHugh (grundaren av Atlantic Dawn) och hans familj. De fiskar på kontrakt med Atlantic Dawn vilket även andra fiskeriföretag som exempelvis Doyle Fishing Co Ltd och danska Cattleya A/S gör.

Omsättningssiffror för Atlantic Dawn är inte tillgängliga men företaget beräknas vara innehavare av cirka 7,20% av de irländska kvoterna.

Andra källor: