Nueva Pescanova

År 1960 startade fiskeriföretaget Pescanova med syfte att bygga frystrålare för fiske. Initiavtagare var José Fernández López från en företagarfamilj i Galicien som sen 1870-talet spelat en viktig roll i området kring Vigo bland annat genom familjefirman Hijos de Antón de Marcos och en mängd olika företag.

I den ursprungliga ledningen för Pescanova ingick även Valentín Paz Andrade, Carlos Barreras och Álvaro Gil Varela. Den förstnämnde var en välkänd person i spansk politik och journalistik samt hade goda politiska kontakter i Spanien och världen. Han var bl.a. författare, poet, Politiker, ekonom, advokat och affärsman.

1961 var den första frystrålaren klar och snart ytterligare tre stycken. De sökte sig tull nya fiskevatten i Sydatlanten men fiskad också vidare på Grand Banks i Nordatlanten. 1963 byggde företaget de första häcktrålarna i den spanska fiskeflottan. I slutet av 1960-talet hade Pescanova över 100 fiskebåtar som fiskade i hela världen. Företaget fiskade allt som gick att fiska, vitfisk, tonfisk, liten pelagisk fisk, bläckfisk, skaldjur med mera. Företagets huvudkontor flyttade till Pontevedra.

På 1970-talet utvecklade företaget en åkeriverksamhet med kyl- och fryslastbilar samt fryshus. Flöretaget startade också fiskeriverksamhet i Guinea (Afripesca), Kamerun, Mocambique (Pescamar Ltda), Uruguay (Pesquerías Belnova SA) och Marocko. 1977 tog Manuel Fernández de Sousa-Faro och Alfonso Paz Andrade, båda två barn till företagets grundare, över ledningen i företaget.

Årtiondet därefter expanderade företaget utomlands med dotterbolag i Argentina, Chile, Australien, med flera länder, två fiskbearbetningsfabriker byggdes i Spanien och en i Portugal. På 1990-talet började företaget med fiskodling och räkodling i Spanien, laxodling i Chile och fiskeriföretaget Novanam Ltd i Namibia startades. 1996 kom företaget i ekonomiska problem och höll på att bli uppköpta av nederländska storföretaget Unilever men räddades av en lån från Galiciens lokala regering.

På 2000-talet köptes räkodlingsföretag i Nicaragua, Honduras, Guatemala och Ecuador upp. Ytterligaer fiskodlingar startades i Portugal. 2011 dömdes Pescanova för att ha olagligen ha importerat tandfisk till USA.

2013 gick Pescanova i konkurs. Efter konkursen upptäcktes att bokföringen i bolaget inte hade varit korrekt, att omsättningen kraftigt överdrivits och förlusterna dolts genom interna transaktioner. Flera i bolagsledningen tycks också ha utnyttjat läget och sålt aktier innan bolagets dåliga ekonomi var känd:

The company president Manuel Fernández de Sousa had been selling shares in recent months without informing the board nor the CNMV. His 28.1% stake two years ago, became 14.2% a year ago and now was 7.45%. According to the prosecution, those 15 sales before February 28, 2013 avoided a loss of 15.6 million euros. The prosecution also accused other directors like Alfonso Paz-Andrade and Jose Alberto Barreras, for the same reason, as they avoided losses totaling 3.4 million and 6.3 million, respectively. However, in recent months, some members of the directors board such as Demetrio Carceller (Damm) had increased its share to 6.2%

-The prosecution also accused Manuel Fernández de Sousa and Alfonso Paz-Andrade alleged crimes of falsifying accounts. According to the prosecution, when presenting the results of the third quarter of 2012, the company offered a ”positive financial information” and that ”several financial analysts recommended investing in Pescanova”

Ett nytt bolag skapades år 2015 av de banker som tog över det konkursdrabbade företaget. Den nya bolaget fick namnet Nueva Pescanova SA och övertog det gamla bolagets tillgångar efter att många båtar och företag sålts, däribland fiskeri- och laxodlingsverksamheten i Chile (Pesca Chile, Acinova, Nova Austral) (köptes av norska Marine Harvest, idag Mowi) samt fiskeriverksamheten i Australien (50% i Austral Fisheries), verksamheten i Honduras (Nova Honduras) och fiskodlingsverksamheten i Portugal (Acuinova). En del andra verksamheter lades ner. Ägare i Nueva Pescanova SA var då Pescanova SA 20%, CaixaBank 15,55%, Banco Sabadell 14,46%, Grupo Popular 9,17%, HSBC Bank 8,93%, Abanca 8,19%, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 6,25%, SPV Global 5,84%, Bankia 4,59%, UBI Banca 4,14% och övriga ägare 2,88%.

Sen mars 2020 ägs över 80% av aktierna i Nueva Pescanova av Abanca Corporación Bancaria med huvudkontor i La Coruña.

Idag har företaget räkodlingar i Ecuador (Promarisco), Brasilien, (Pescanova Brasil) Nicaragua (Camanica) och Guatemala (Novaguatemala), fiskodlingar i Spanien (Insuiña), fiskeriverksamhet i Angola (Marnova), Argentina (Argenova), Mocambique (Pescamar) Namibia (Novanam), Sydafrika (Novagroup) och Uruguay (Belnova). Fiskindustriverksamhet finns i Spanien, Portugal, Argentina, Frankrike, Guatemala, Irland (Eiranova), Namibia, Nicaragua, Ecuador och Peru (Novaperu). Totalt äger företaget 70 fiskebåtar, samtliga fiskar på södra halvklotet. 43 av dem är bomtrålare för räkfiske, 18 är trålare, 5 är backebåtar och 4 är jiggfiskebåtar (automatpilk) för fiske av bläckfisk.

Argenova SA i Argentina har 16 fiskebåtar varav två bläckfiskbåtar med automatpilkar (jigging), 12 bomtrålare för räkfiske, en vitfisktrålare och en backebåt. Antalet anställda är cirka 700. Belnova i Uruguay fiskar vitfisk och bläckfisk med trålare och har 90 anställda. Marnova i Angola med 70 anställda ägnar sig åt skaldjursfiske.

Novanam som  sysslar främst med fiske av kummel men fiskar även annat ägs till 49% av Pescanova och 49% av lokala ägare samt till 2% av de anställda. Men det kontrolleras i allt väsentligt av det spanska företaget:

In a private conversation, a general manager of one of the Spanish fishing companies described how the system works. The Spain-based company owns 50 percent of the local branch; the other 50 percent belongs to Namibian partners. “They have a very high salary per month, but they don’t do any work at all,” he said. “When they pay a visit to our factory, they’re horrified at the smell of hake. But we need them because they are fishing-rights holders. Here we all need this kind of people, for political influence.”

Suso Pérez, another Spanish operator, of Espaderos del Atlántico, said the local partners are figureheads cashing in on their political alliances. “They’re all members of SWAPO who have no bloody idea about fisheries.”

Novanam som innehar 20% av den namibiska kvoten för kummel dominerar hamnstaden Lüderitz där det är största arbetsgivare utan konkurrens med sina 1 800 anställda. Företaget har också verksamhet i den andra hamnstaden, Walvis Bay, där det finns 300 anställda. Totalt har Novanam 2 600 anställda. Genom åren har företaget utan tvekan bidragit till att kummelbeståndet utanför Namibia överfiskats.

Pescamar (eller som det egentligen heter Sociedade de Pescas de Mariscos) som till 70% ägs av Pescanova har 30 fiskebåtar byggda för räkfiske. Resterande 30% i bolaget ägs av det statliga bolaget Emopesca (Empresa Moçambicana Pescas EE). Pescamar som kontrollerar 51% av räkkvoten i Landet har 1 100 anställda under räkfiskesäsongen men annars bara 700. Dessutom äger Pescamar fler fiskerelaterade verksamheter:

In 1997 Pescamar founded the Pescabom company, based in Quelimane, as a semi-industrial fishing company operating seven boats, with a quota of 505 tonnes per annum. In 2004 Pescamar acquired a 60% share in Beiranave, a boat repair and maintenance company that also owns a dry dock.8 In 2007 a major investment was made in the reconstruction of the dry dock. In 2010 Pescamar acquired Efripel, a joint venture company originally owned by the Japanese Maruha corporation (51%) and the government of Mozambique (49%).

Räkfisket har dock varit dåligt sen 2006 och båtarna ligger ofta stilla. Det har också lett till att företaget också ägnar sig åt annat fiske såsom hummer, krabba, svärdfiske och haj. 2019 stoppades fisket helt och WWF anser att räkfisket i Mocambique är ohållbart.

Antalet anställda i hela Nueva Pescanova-koncernen är totalt 9 800 och omsättningen 2019 var 1 008 miljoner euro (900 miljoner år 2014). Företaget är ett av de allar största fiskeriföretagen i Europa tillsammans med Austevoll Seafood ASA, Samherji och Parlevliet & van der Plas.

Andra källor: