Ervik Havfiske

Ervik Havfiske Holding AS är Europas största fiskeriföretag med inriktning på backefiske (långrevsfiske, linfiske). Bolaget ägs av familjen Ervik. Bakgrunden är ett fiskeriföretag med en båt vid namn Frøyanes som ägdes av Jetmund och Julius Ervik på 1950-talet. De två männen var farföräldrar till Stig och Kjell Magne Ervik som grundade ett fiskeriföretag år 1987 med en egen båt som också hette Frøyanes. 1992 investerade de i ytterligare en båt och 1995 hade de fyra backebåtar. 1996 grundades Ervik Sjøfisk Invest AS som senare blivit Ervik Havfiske Holding AS.

Idag äger Ervik Havfiske Holding 95% av dotterbolaget Frøyanes AS som sysslar med backefiske med en båt i Norge och tre som är flaggade på St. Helena. Vidare ägs fiskeriföretagen Stadt Havfiske AS, Statthav AS, Ervik Fiskeriselskap AS och Ervik Havfiske AS till 100% samt Ervik Havfiske AS till 79%. Minoritetsägare i Ervik Havfiske AS är Carisma Fish AS. Via en rad dotterbolag med syfte att äga en fiskebåt var så äger Ervik Havfiske AS 7 backebåtar.

Utöver detta äger Ervik Havfiske Holding 50% i företaget Argos Frøyanes Ltd på St. Helena som i sin tur har dotterbolaget Cantresy Corporation SA i Uruguay. Den andre delägaren är Armadora Pereira i Spanien. Detta företag sköter de tre båtarna son är flaggade på St. Helena.

I Husby Fiskeriselskap AS äger Ervik Havfiske AS 49%. Detta företag har två mindre fiskebåtar. Dessutom är Ervik Havfiske AS managementbolag för två andra norskflaggade fiskebåtar.

I Norska havet, Barents hav och Nordatlanten fiskar koncernens fiskebåtar en rad olika torskfiskar och annan vitfisk med backor och i Sydatlanten och kring Antarktis fiskas tandfisk och vitfisk med backor.

I koncernen ingår även ett offshoreföretag, Ervik Supply AS, och en del andra företag inom fiskeriservice och fastigheter.

Totalt har Ervik-gruppen 400 anställda och omsättningen år 2018 för Ervik Havfiske Holding AS var 801 miljoner norska kronor. Styrelsen i Ervik Havfiske Holding AS utgörs av Stig Tore Ervik och Kjell Magne Ervik medan styrelsen i huvudbolaget Ervik Havfiske AS består av Geir Solvåg, Kåre Furnes, Arild Aarvik, Fridrik Sigurdsson, Kjell Magne Ervik, Stig Tore Ervik och Robert Ervik.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!