Veckans båt – GG 150 Älvsborg

En häcktrålare som ursprungligen byggdes som RI 37 Teide på Vestværftet ApS i Hvide Sande för Tommy Bach från Thyholm. Då på 270 bruttoton med en total längd på 24,5 meter. Vid leveransen försedd med en Cummins KTA 38 M2 diesel på 542 kW som motor. Bara några dagar efter leveransen omregistrerades båten till L 155 Teide med hemmahamn i Oddesund.

L 155 Teide. Bild: Vestværftet

L 120 Linette lämnar Lerwick. Bild: Richard Paton

År 2010 såld till Alfred Fisker Hansen (80%) och Tommy Svart (20%) med namnbyte till L 120 Linette och därefter med Thyborøn som hemmahamn. Ombyggd 2016 och därefter på 316 bruttoton med en längd på 25,5 meter. Enligt mäklarens annons är den numera utrustad med en Mitsubishi-motor.

Tidigare i år såld till Älvsborg Fiskeri AB i Fiskebäck varvid trålaren bytte namn till GG 150 Älvsborg. Ägare av Älvsborg Fiskeri AB är Andreas Ganefjord, Daniel Hermansson och Fredrik Johansson. De äger var och en också sitt eget fiskeribolag, Ganefjord Fiskeri AB, Fredrik Johansson Fiskeri AB och Daniel Hermansson Fiskeri AB genom vilka de tar ut sin lön.

Med båten bedriver de tre kompanjonerna demersalt fiske i Skagerak och Nordsjön med utgångspunkt från Hanstholm i Danmark. Det är en av två medelstora svenska båtar som i huvudsak bedriver fiskfiske.

GG 150 Älvsborg i Fiskebäck. Bild: Malin Skog

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!