Veckans båt – GG 218 Västfjord

Skrovet till den pelagiska trålaren GG 218 Västfjord II byggdes på Western Shipyard i Klaipeda i Litauen medan båten färdigställdes 2001 av Karmsund Maritime AS i Kopervik på Karmøy i Norge. Leverans skedde 2002. Båten beställdes av fiskare på Karmøy och fick vid leveransen namnet R-94-K Cetus. Ägare var företaget Cetus AS.

Båten var när den var nybyggd på 599 bruttoton med en längd på 41,8 meter och samma storlek har den än idag. Utrustad med en Alpha 6L27/28 diesel på 2 040 kW.

2016 i Fotö hamn.

2015 såldes båten till svenska Västfjord Fiskeri AB och fick då det formella namnet GG 218 Västfjord II. Västfjord Fiskeri AB ägs av Richard Jarander, Elis Georg Gustafsson, Martin Gustavsson, Frank Gustafsson, Georg Gustavsson, Alberth Gustavsson och Emil Andréas Parkås. De äger var och en även sitt eget personliga bolag genom vilket löner tas ut.

Med båten bedrivs i huvudsak pelagiskt trålfiske i Östersjön och Bottenhavet.

En svensk silltrålare. GG 218 Västfjord II

GG 218 Västfjord II. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Andra källor: DNV, Sveriges Maritima Index 2020

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!