Caterpillar på Öckerö heter numera Berg Propulsion

Efter att Caterpillarkoncernen i juni sålde Caterpillar Propulsion AB till Gula Skrinet AB som ägs av Stefan Sedersten har bolaget tagit tillbaks sitt gamla namn Berg Propulsion AB. Köpet omfattar de tillverkande enheterna i Sverige och Singapore samt kontor i Shanghai och Dubai. I juli annonserades att företaget skulle flytta hem tillverkningen i Singapore till Sverige.

Företaget tillverkar mekaniska och eldrivna driv- och kontrollsystem för fartyg. Propellrar, sidopropellrar, drivlinor, drivaxlar osv. Företaget har ännu ingen egen hemsida och domänen verkar ha köpts av en domänpirat.

Bolaget är Öckerö kommuns största privata arbetsgivare med anläggningar både på Öckerö och Hönö. Omsättningsmässigt är bolaget dock bara det näst största då Astrid Fiske AB omsätter ungefär dubbelt så mycket som Berg Propulsion AB. Stefan Segersten har tidigare ingått i företagets ledning och var innan försäljningen till Caterpillar år 2013 minoritetsägare i företaget.

Förutom ägandet av Berg Propulsion AB sitter Stefan Segersten i styrelsen för Lean Marine (moderbolaget heter Lean Marine Holding AB), ett företag som arbetar med att minska bränsleförbrukningen inom sjöfarten. Han är också styrelseordförande och minoritetsägare (3,79%) i börsnoterade I-Tech AB som är ett bioteknikföretag. som utvecklat en produkt för att hindra påväxt på bl.a. fartygsskrov.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!