Salmonica Group

Efter att familjen Kosjemjako sålde PBTF till Gidrostroi-koncernen behöll de ändå så stora intressen i den ryska fiskeindustrin att de ändå driver en av Ryssland största fiskerikoncerner. Irina Gerasimenko, fru till Sakhalins guvernör Oleg Kosjemjako, den sistnämndes syster Olga Kosjemjako och hans son Nikita Kosjemjako äger nämligen majoriteten i Salmonica Group som kontrollerar fiskeriföretagen Tymlat Fish Factory, Maritime Resources, North-Kurilsk Base of Seiner Fleet JSC (SKBSF), Ozernovski FCP No.55 JSC, Zapadnyi Co Ltd, och Rybholkam. Huvudkontoret för koncernen finns i Petropavlovsk-Kamtjatskij.

Ozernovski FCP No.55 JSC har 5 dotterbolag medan Tymlat har två. Salmonica är försäljningsföretag för hela gruppen. Företagsgruppen fiskar lax, stillahavstorsk, alaska pollock och en del annat vitfisk. Lax fiskas med mindre fiskebåtar och all tre företagen äger båtar samt driver fiskindustrier på land. Dessutom fiskar företaget pilgrimsmusslor (scallops).

Nikita Kosjemjako äger dessutom också krabbfiskeföretaget Voshkod. Voshkod har två dotterbolag.

Tymlat har fyra större frystrålare, Ozernovski 2 stora fabrikstrålare och Voshkod har en krabbfiskebåt. SKBSF har hela 9 fiskebåtar i storlekar från cirka 200 till 2 500 bruttoton.

Omsättning och antal anställda i familjen Kosjemjakos fiskeriföretag 2019, M USD, antal anställda

  • Ozernovski, 84, 750
  • Rybholkam, 26, 40
  • Tymlat, 124, 750
  • Voshkod, 10, 50
  • Zapadnyi Bereg, 8, 150

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!