Artel RK IM. V.I. Lenin – ett ryskt fiskerikollektiv

Fiskerikollektivet VI Lenin i Petropavlovsk-Kamtjatskij är ett av Rysslands största fiskeriföretag och ett av få kvarvarande fiskerikooperativ, en fiskekolchos, som alltså ägs av de anställda. Företaget äger 15 fiskebåtar varav 8 stycken är stora fabrikstrålare och en är ett stort moderskepp, en flytande fiskfabrik. Resten är små båtar.

Huvuddelen av båtarna fiskar i norra Stilla Havet, Berings hav och Okhotska sjön men två mindre små båtar är baserade i Kaliningrad och fiskar i Östersjön. Företaget driver också fiskindustrier på land. Det totala antalet anställda är cirka 1 500 och omsättningen 2019 var 153 miljoner dollar. Företaget har 4 dotterbolag.

Källor: dnb.com, Ryska skeppsregistret

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!