Nya GG 206 Ahlma

Ahlma Fiskeri AB överförde sin gamla GG 206 Ahlma till Danmark och sitt danska systerbolag Ahlma Danmark ApS i oktober 2010 och den båten heter idag S 206 Ahlma. Därefter har de inte haft någon svenskflaggad båt men nu har de köpt den tidigare L 920 Tina Jeanette från Brdr. Langer A/S och Jan Torp Nielsen.

L 920 Tina Jeanette. Bild: Sydney Sinclair

Den nya GG 206 Ahlma är större än den gamla, 811 bruttoton jämfört med 514 bruttoton. Den är 48,60 meter lång, 11,20 meter bred och med ett djupgående på 7,53 m. Med ett sådant djupgående kommer den inte in i hemmahamnen Önnered eller ens i Fiskebäck så vi lär inte få se den där inom någon snar framtid.

Ursprungligen byggdes båten på Karstensens Skibsværft i Skagen år 2003 som SO 734 Aine för Aine Fishing Co Ltd (fam. Joseph Doherty). Skrovet byggdes på Stal-Rem SA i Gdansk. Den såldes 2017 till svenskägda Kristin Fischerei Gmbh i Cuxhaven, Tyskland, år 2017, som dock aldrig registrerades i Tyskland. I en bytesaffär såldes den istället vidare till P/R L 920 Tina Jeanette (ägt av Brdr. Langer A/S och Jan Torp Nielsen) i Danmark och Kristine Fischerei Gmbh fick istället den tidigare L 920 Tina Jeanette som innan dess var svenska GG 229 Bristol. Den är numera såld till Norge.

SO 734 Aine. Bild: Karstensens

Och nu har alltså L 920 Tina Jeanette sålts till Ahlma Fiskeri AB i Sverige. De fiskerättigheter L 920 Tina Jeanette hade i Danmark, framförallt fiskerättigheter för sill, har sålts, men det verkar inte ha varit S 206 Ahlma som köpt dem.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!