Brexit-avtal klart

Ett avtal om brexit har slutits mellan Storbritannien och EU. När det gäller fisket verkar det som om avtalet innehåller skrivningar som innebär att fisket i brittisk zon kan fortsätta oförändrat inom de närmaste åren. Det finns dock också skrivningar om en övergångsperiod på 5,5 år.

Under övergångsperioden kan avtalet bli föremåls för förhandlingar med syfte att Storbritannien ska ha kontroll över området. Hur mycket EU-båtar får fiska under denna period och därefter är något som ska lösas i återkommande förhandlingar. Hur det blir med fiskeriföretag och fiskebåtar i Storbritannien som ägs av utländska medborgare och utländska företag är oklart.

Laxodlingsindustrin i Skottland såväl som skaldjursfiskarna är tveksamma till avtalet som de misstänker är för dåligt för dem.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!