Det så kallade plastskräpet i havet är i huvudsak inte plast

Mindre än tio procent av det miljöorganisationer och forskare trott vara mikroplaster i haven är verkligen mikroplaster. Resten är processad cellulosa och textilfibrer. Detta har visat sig vid mer noggranna studier av det så kallade plastskräpet i havet.

Forskarna bakom en ny studie ifrågasätter därför resultaten från hundratals forskningsstudier som hävdat att mikroplaster från plastnedskräpning är ett väldigt stort miljöproblem. Detta har nu visat sig vara ett falskt påstående som nu uppmärksammats i Aktuell Hållbarhet men som jag skrev om redan i augusti förra året.

Plast är i allmänhet ett hållbart material med låg klimatpåverkan. Detta då de flesta produkter av plast används länge eller många gånger.

Plastpåsar är exempelvis klimatvänligare än papperspåsar eller tygpåsar så länge plastpåsen används många gånger. Åtgärder mot klimatförsämringar är betydligt viktigare än åtgärder för att minska den marginella förekomsten av mikroplaster. För utan åtgärder som minskar uppvärmningen av haven så finns det nog inte någon som helst chans att rädda torsken i Östersjön.

Men forskarna bakom den nya studier påpekar att även fibrer från textilier kan vara skadliga för fiskar och djurliv. De innehåller bl.a. gifter av olika slag från färger, impregneringsmedel, flamskyddsmedel med mera.

En sak är dock säker. Informationen på de flesta miljöorganisationers hemsidor om plast och mikroplast i havet är felaktig. Plast kommer inte heller att bli vanligare i havet än fisk. Sådana påståenden är helt enkelt dumheter.

Läs mer om plastskräp i havet

Läs också:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!