Irländsk trålare såld till Danmark

Den irländska trålaren D 97 Antarctic som tillhörde det  irländska fiskeriföretaget Antarctic Fishing Co Ltd har sålts till danska köpare. Avregistrerades den 12 mars som irländsk fiskebåt men ännu inte registrerad som danska fiskebåt. Båten är på 1 094 bruttoton med en längd på 50,7 meter. Huvudmotorn är på 2 500 kW.

Den danska köparen är förmodligen Brdr. Langer A/S eller något närstående bolagbåten fått namnet Tina Jeanette och troligen snart kommer att bli L 920 Tina Jeanette.

Från början var båten en snörpvadsbåt med namnet PD 265 Lunar Bow med hemmahamn i Peterhead och Lunar Fishing som ägare. Den byggdes 1996 av Simek i Flekkefjord.

Båten såldes år 2000 till Island där den fick namnet SF-250 Asgrimur Halldorsson. 2006 såldes den till Irland och Antarctic Fishing Co Ltd som byggde om båten till trålare. Den fick då numret och namnet D 97 Antarctic.

D 97 Antarctic. 2015. Bild: Ronnie Robertson. Licens: CC BY-SA 2.0

Karstensens Skibsværft håller på att bygga en ny trålare för Antarctic Fishing Co Ltd som ska ersätta den sålda trålaren. Den ska få samma nummer och namn, D 97 Antarctic. Den nya trålaren är tänkt att bli på cirka 1 375 bruttoton med en längd på 62,60 meter. Förutom att GG 64 Astrid Marie har helt täckt däck så är nya D 97 Antarctic en i stort sett likadan fiskebåt.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!