Tång sålt på Göteborgs fiskauktion för första gången

Torsdagen den 25 mars, dvs igår, ska tång ha sålts för första gångenGöteborgs fiskauktion (GFA). Om de faktiskt såldes nån tång eller hur för vilket pris tången såldes för är oklart då fiskauktionen av nån märklig anledning inte längre publicerar sina priser för allmänheten. Tången kommer att säljas under ett par veckor då den äts som primör.

Sockertången är ungefär 0,5 – 2 meter lång vid skörden i mars. Då är den extra mjäll, mjuk och fin utan påväxt. Sockertången kommer från relativt nystartade Ten Island Seafarm utanför Hälsö.

Sockertare (Sockertång)

Sockertången kan användas precis som den är. Strimla den i en pastamaskin och blanda med tagliatelle eller använd i en tångsallad. Använd den i vegetarisk ”fisksoppa” för att ge en fin havssmak. Den funkar bra som ingrediens i bröd och pasta eller som smaksättare till majonnäs, smör, sås eller i inlagd sill.

Sockertången är en brunalg med blad som blir 3-4 meter långa. I Sverige hittar vi den i havet längst västkusten och runt skånska kusten till Bornholm. Anledningen till att den kallas sockertång är att den innehåller mannitol. En sockeralkohol som kan ses som vita avlagringar på bladet när den torkar. Det ger sockertången en sötsalt smak. Torkad tång innehåller mycket umami och kan användas som en smakförstärkare i mat. Sockertången precis som många andra alger innehåller höga halter av mineraler som jod, magnesium, zink, kalcium och kalium men också vitaminer såsom vitamin C, A, B1 och B2 samt vitamin D.

Det finns en mängd olika tångsorter inom familjen Saccharina. Och Saccharina latissima, sockertång är den som växer här i Sverige. Namnet kombu är ett låneord från japanskan. I Japan används framför allt släktingen Saccharina japonica, vilket är den sort som används som ingrediens till dashi, en grundbuljong i flera japanska soppor, bland annat misosoppa. Ibland används även bitar av tången i soppan.

Läs mer:

Algodling för råoljetillverkning och som reningsverk

Tång som föda

Företagen som odlar musslor, ostron och alger

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!