Amerikansk trågmussla – invasiv art som kanske lämpar sig för fiske

Amerikansk trågmussla (Rangia cuneata) är en mussla som härstammar från Mexikanska golfen och USA:s ostkust. Har spridit sig till Europa, troligen i form av larver som följt med i ballastvatten. Den lever på grunda områden med mjuka bottnar i brackvatten så den trivs utmärkt i Östersjön och i flodmynningar.

Amerikansk trågmussla

I Östersjön finns sedan flera år ett etablerat bestånd i Bråviken i Östergötland där den upptäckte först gången år 2015. 2018 hittades den Helgeåns utlopp vid Åhus. Nu har den också observerats i på flera platser i Stockholms skärgård.

Amerikansk trågmussla är god att äta och fiska i Mexikanska golfen. Den borde därför också kunna bli något som fiskas i Östersjön. Musslor fiskas dock normalt med skrapor och det är nog inge att tänka på i Östersjöns kustområden så den måste sannolikt fiskas genom dykning och handplockning såsom ostron fiskas på den svensk västkusten.Själva musslan har  tjockt skal vilket gör att den kan vara svår att att äta för fåglar men dess frisimmande pelagiska larver äts av fiskar och fåglar.

Den betraktas som en invasiv art men den kommer knappast att kunna utrotas i svenska vatten. Fiske av trågmusslor är bra och dessutom helt fritt.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!