Hästräketrålarna – HV 16 Katharine

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

HV 16 Katharine är en bomtrålare på 95 bruttoton med hemmahamn i Havneby på Rømø som ägs av Schramm Skibe ApS. Ägare av Schramm Skibe ApS är Frederik Bilgrav Schramm. Han är troligen son till Pau Schramm som äger den vanliga trålaren HV 22 Ulla på 26 bruttoton, också med hemmahamn i Havneby (förresten en båt som för länge sen varit hemmahörande på Rörö som GG 647 Leskär). Pau Schramm äger även P. Schramm Holding ApS som äger 50% av Rømø Havneservice ApS vars andre delägare är Torben Krog via Krog Holding Rømø ApS.

Schramm Skibe ApS har 4 anställda, gick med en vinst på nästan 500 000 DKK år 2019 och hade bokförda tillgångar på totalt 12 miljoner DKK varav cirka 5 miljoner i fiskebåtar. Bolaget har inte tagit upp något värde för räkfiskelicensen i bokföringen och värdet för FKA-fiskerättigheterna som de tagit upp är bara 50 000 DKK.

HV 16 Katharine, Bild: Thomas Dahlstrøm Nielsen Licens: CC-BY-SA 4.0

Förutom att båten har tillstånd (licens) att fiska hästräkor har den även vissa individuella fiskerättigheter för fisk och brisling.

Andel av fiskerättigheterna för Schramm Skibe ApS, fiskart och kvot, andel

  • Torsk Nordsjön, 0,4%
  • Sej, 0,6%
  • Kuller Nordsjön, 0,6% (Kolja)
  • Kuller Skag/Katt, 0,2%
  • Havtaske, 0,1% (Marulk)
  • Tunga Nordsjön, 0,2%

Total FKA-andel, 0,1%

  • Brisling, 1,2%

Total IOK-andel 0,2%

HV 22 Ulla har mycket små fiskerättigheter för rödspätta i Nordsjön.

Frederik Bilgrav Schramm och Pau Schramm sitter bara i de egna företagens styrelser och har inga andra uppdrag.

Läs också: Danska fiskerättigheter för räka och hästräka 2019

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!