Hästräketrålarna – HV 67 Juvredyb

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske av hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

HV 67 Juvredyb är en bomtrålare på 50 bruttoton som ägs till 50% av Lasse Guldberg Sörns och till 50% av Christian Peter Bentin. Hemmahamn är Havneby på Rømø. Lasse Guldberg Sörns äger dessutom 50% i räkförädlingsföretaget Rømø Rejer ApS via Lasse Sörns Holding ApS. Den andre delägaren i Rømø Rejer ApS är Troels Hellesøe-Jensen via THJ Rejefiskeri ApS. THJ Rejefiskeri ApS har också dotterbolaget Hjemsted Rejefisker ApS. Christian Peter Bentin äger också bomtrålaren HV 42 Janni på 20 bruttoton. Även den har Havneby som hemmahamn.

Ingen av de två aktuella båtarna har några större fiskerättigheter utöver tillståndet att fiska hästräka och några ekonomiska siffror för fiskeriverksamheten finns inte och då det handlar om partrederier och enskilda firmor.

HV 67 Juvredyb. Bild: Westcoasting

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!