Hästräketrålarna – HV 80 Fru Hellesøe

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

HV 80 Fru Hellesøe är en bomtrålare på 37 bruttoton med hemmahamn i Havneby på Rømø som ägs Hjemsted Rejefisker ApS. Ägare av Hjemsted Rejefisker ApS är THJ Rejefiskeri ApS som ägs av Troels Hellesøe-Jensen. THJ Rejefiskeri ApS äger också 50% i räkförädlingsföretaget Rømø Rejer ApS där Lasse Sörns Holding ApS äger resterande 50%. Lasse Guldberg Sörns är ägare av Lasse Sörns Holding ApS.

2020 gjorde Hjemsted Rejefisker ApS en vinst på nästan 100 000 DKK. Bolaget hade bokförda tillgångar på 6 miljoner DKK varav 4 miljoner DKK för fiskebåtar och 1,7 miljoner DKK för räkfiskelicensen. Antalet anställda är 2.

Hästräkor omfattas inte av överförbara fiskerättigheter och ingår inte i FKA-systemet. HV 80 Fru Hellesøe har dock även andra fiskerättigheter i små mängder. Den enda fiskart där fiskerättigheterna omfattar 0,1% av kvoten eller mer är sej där båten har 0,2%.

Troels Hellesøe-Jensen har bara styrelseuppdrag i de egna företagen.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!