Hästräketrålarna – HV 35 Cicilie

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

HV 35 Cicilie är en bomtrålare på 79 bruttoton som hör hemma i Havneby på Rømø. Ägare är Havsand ApS som ägs av Arne Stenrøjl Kristensen och Oluf Stenrøjl Kristensen. Företaget äger också HV 71 Livi, en mycket liten fiskebåt. Oluf Stenrøjl Kristensen äger också Svend Aage ApS och är minoritetsägare i fiskindustrin A/S Poseidon Muslinger & Rejer var huvudägare är nederländska Van Belzen BV.

HV 35 Cicilie. Bild: Westcoasting

Havsand ApS med 3 anställda gjorde en förlust på nästan 100 000 DKK år 2019. De bokförda tillgångarna var 5,5 miljoner DKK vara drygt 1 miljon i fiskebåtar. Räkfiskelicensen och de obetydliga FKA-fiskerättigheter företaget innehar är inte upptagna i bokföringen.

Arne Stenrøjl Kristensen och Oluf Stenrøjl Kristensen har inga styrelseuppdrag vid sidan av de egna bolagen.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!