Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – familjen Upper

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och turister.

LL 91 Fisk & Skaldjur AB

LL 91 Fisk & Skaldjur AB i Lysekil ägs av Niklas Upper som också är ende ordinarie styrelseledamot med sin fru/sambo Malin Andersson som suppleant. Hon är sin tur ägare av LL Koket AB som säljer de kräftor som LL 91 Fisk & Skaldjur fångat i en egen butik. I styrelsen för LL Koket AB är Malin Andersson ordinarie ledamot och Niklas Upper suppleant.

De fiskebåtar som ägs av LL 91 Fiske & Skaldjur AB är FG 72 Lagun på 27 bruttoton, LL 35 Tuvalie på 11 bruttoton och LL 91 Kristina på 85 bruttoton. FG 72 Lagun är en kvotbåt, LL 35 Tuvalie en burfiskebåt som används till kräft- och hummerfiske. LL 91 Kristina är en trålare som används till kräft- och räkfiske. Företaget har årliga fiskemöjligheter för räka, kräfta och fisk.

LL 91 Kristina

LL 91 Kristina. Bild: Terje Fredh

Göran Upper, far till Niklas Upper, äger dessutom de lilla fiskebåten LL 432 Marita på 12 bruttoton. Båten fiskar med mest kräfta och hummer med bur såväl som fisk med garn. Har årliga fiskemöjligheter för kräfta och fisk.

2020 omsatte LL 91 Fisk & Skaldjur AB nästan 12 miljoner SEK med en vinst på 1 miljon kronor. De bokförda tillgångarna var cirka 27 miljoner SEK varav nästan 21 miljoner i fiskebåtar och nästan 7 miljoner i fiskerättigheter och andra immateriella tillgångar.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!