Fiskarna i fiskelägesbygden som försvann – Darwin Fiske AB

Tjörn och Orust samt Skaftölandet var centrum för det mest legendariska svenska fisket. Storbackefisket efter långa med bas i fiskelägen som Klädesholmen, Skärhamn, Kyrkesund, Mollösund, Käringön, Edshultshall, Hälleviksstrand, Stocken, Gullholmen och Grundsund. Dessutom hade sillfisket ett fäste på Klädesholmen, Åstol och Dyrön söder om Tjörn såväl som i Rönnäng.

På Orust är fisket i stort sett försvunnet. Endast enstaka fiskebåtar finns kvar på vissa platser. På Tjörn finns det några få fiskebåtar kvar i Skärhamn och på Dyrön medan Rönnäng har ganska många fiskebåtar. I Grundsund finns några stycken fiskebåtar kvar,

Södra Tjörn kan idag betraktas som en del av Göteborgsområdet med sin två stora pelagiska fiskeriföretag, Båt GG 330 Carmona AB på Dyrön och Lövön AB i Rönnäng. I Rönnäng finns även bland annat Arkö Fiske AB, GG 1221 Singapore AB, Rex Fisk AB och familjen Olvesjös fiskeriföretag. I Skärhamn har vi Midvåg Fiskeri AB.

På Orust finns bara ett större fiskeriföretag, Bryggvingen AB, men huvuddelen av omsättningen kommer från företagets restaurangverksamhet. I Grundsund finns LL 628 Atlantic AB och Darwin Fiske AB.

Familjen Roysson och Darwin Fiske

Familjen Roysson i Grundsund äger LL 494 Darwin Afrika på 6 bruttoton, LL 424 Darwin Viking på 8 bruttoton, LL 454 Tärnö på 4 bruttoton och plastekan LL 484 Tärnö 3. Båtarna ägs av Darwin Fiske AB eller direkt av någon person i familjen Roysson.

Darwin Fiske AB ägs i sin tur av Robert (Bobo) Roysson som också är ende ordinarie styrelseledamot med hans mor Kerstin Roysson som suppleant. Båtarna används till fiske av läppfisk och burfiske av kräfta och hummer. Dessutom bedriver bolaget en del garnfiske av makrill och fjärsing och en fiskbutik. Dessutom ordnar det kräft- och hummersafari. Det blir också små mängder räka när Bobo Roysson fiskar med en bur som fångar både räka och kräfta i vissa områden.

Bobo Roysson är också känd för att han år 2015 fångade en guldsparid utanför Grundsund och att han provat att fiska räkor med bur i lite större skala.

Darwin Fiske AB omsatte drygt 2 miljoner SEK är 2020 och gjorde ett nollresultat. Bokförda tillgångar var 1 miljon SEK.

LL 424 Darwin Viking. Bild: Stigfjordbåtar

Läs mer:

Tjörn

Orust

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!