Säl och spökgarn i Borstahusen

Under sommaren besökte jag fiskeläget Borstahusen i Landskronas utkant. Det var en gång i tiden ett mycket stort fiskeläge men idag finns det inte så många båtar där. De som låg i hamnen var dels båtar med hemmahamn i Borstahusen, dels båtar från Ven eller kanske ska jag skriva Hven för så stavar yrkesfiskarna öns namn på sina båtar. Eftersom det handlar om lokalt fiske i Öresund där trålning inte är tillåtet var samtliga båtar garnfiskebåtar.

LA 11 Therese

Sälproblem

Vid samtal med yrkesfiskare framgick det klart att fisket i Öresund fått stora problem. Problem med säl. Fram till 2021 har Öresund inte haft nån större sälbestånd och det har gått att bedriva garnfiske utan några stora problem. Under det senaste halvåret uppgav enskilda yrkesfiskare att sälen bidragit till att göra garnfisket i Öresund dåligt.

Sälproblemet gjorde att yrkesfiskare i Öresund för att få tillräckliga inkomster varit tvungna att delta i projekt för att dragga Öresund på så kallade spökgarn. Garn som tappats bort och finns kvar på havets botten som skräp. De ligger där år efter år och fångar fisk som dör till ingen som helst nytta. Om fisket hade varit bra menade en fiskare att han aldrig skulle ägnat sig åt att dragga spökgarn för att få inkomster.

LA 338 Äran

De båtar som låg i Borstahusen var LA 338 Äran (5 bruttoton) och LA 365 Dagar (4 bruttoton) från Hven samt LA 4 Marianne (6 bt), LA 11 Therese (6 bt) och Eliza från Borstahusen. Den sistnämnda båten stod det också LA 21 på men den finns inte registrerad som fiskebåt och såg ut att vara i ganska dåligt skick. Så den är av allt att döma inget annat än en skrotbåt. De övriga båtarna ägnar sig åt garnfiske i Öresund på kustkvoten. Det betyder att de inte innehar några årliga fiskemöjligheter eller överförbara fiskerättigheter.

LA 4 Marianne

LA 365 Dagar

Läs även:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!