EU-kommissionen föreslår förbud mot laxfiske i Östersjön

EU-kommissionen har lämnat ett förslag om laxkvoten i Östersjön. Förslaget innebär att de helt följer rådet från Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Det innebär en sänkt kvot från 94 496 laxar (2021) till 63 811 för år 2022.

Kommissionen föreslår vidare att allt yrkesfiske efter lax i uppväxtområdena i södra Östersjön stoppas. Något svenskt yrkesfiske av lax förekommer dock inte i egentliga Östersjön. Fiske ska bara vara tillåtet i Bottniska viken (Bottenhavet och Bottenviken) samt Ålands hav. Dvs delområdena 30-31 och norra delen av delområde 29.

 – Går det här förslaget igenom så är det utan tvekan det bästa som hänt vad gällande förvaltningen av Östersjölaxen på flera år. Det är precis detta som Stiftelsen för Östersjölaxen länge har arbetat för, säger Axel Wenblad, Stiftelsen för Östersjölaxen, i en nyhet publicerad på deras hemsida.

Även trollingfisket (dörjfiske av fritidsfiskare) efter lax begränsas något. I föreslaget sägs att bara en lax får behållas per fiskare och dag vid trollingfiske. Det ska vara en fenklippt (odlad lax) och den ska föras i land hel. All vild lax ska varsamt återutsättas.

Det är olyckligt att trollingfisket tillåts fortsätta. Det öppnar för att det fusk som förekommer i detta fiske kan fortsätta. Då det inte finns nån som helst kontroll kan fritidsfiskare utan problem behålla fler än en lax per dag. Dessutom kan de utan problem fortsätta att sälja fångsten olagligt, både i Danmark och Sverige.

Beslut i ministerrådet

Kommissionen har lämnat sitt förslag för vidare behandling och beslut i EU:s ministerråd.  Därmed är det upp till EU:s 27 ministrar. Sverige representeras av näringsministern Ibrahim Baylan. Enligt planerna så ska ministerrådet träffas den 11 och den 12 oktober.  

– Går Kommissionens förslag nu igenom så får vi äntligen ett regelverk som stoppar fisket på blandbestånd och i stället styr fisket till de bestånd som tål ett uttag. Då har vi en chans att börja kunna bygga upp även våra allra svagaste vildlaxbestånd i samtliga älvar och åar runt hela Östersjön, säger Claes Bourghardt ordförande i Stiftelsen för Östersjölaxen och Thomas Johansson generalsekreterare för densamma.

Läs mer: ICES vill stoppa allt havsbaserat laxfiske i Östersjön

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!