Landbaserad fiskodling i Östersund

Företaget Agtira AB har signerat ett avtal om att leverera en akvaponianläggning till ICA Fastigheter AB och Maxi ICA Stormarknad Östersund. Akvaponi innebär att grönsaker och fisk samproduceras i en odling. Anläggningen med en yta på cirka 1 200 kvadratmeter blir en av världens största och första i sitt slag. Anläggningen förväntas producera cirka 85 ton gurka, 11 ton tomater, 40 000 krukor örter samt 10 ton atlantlax årligen.

– Avtalet är genombrott för hela branschen och för oss och ger närodlat en helt en ny definition. Vi har arbetat hårt och nu är vi framme med en lösning som kommer att producera stora mängder färska grönsaker och lax i direkt anslutning till ICA Maxi i Östersund, vilket är fantastiskt, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira, i ett pressmeddelande.

Klart 2022

Enligt planen är det byggstart i april 2022. Anläggningen beräknas vara i drift i september 2022.

– Vi är förstås stolta över att vi har möjligheter att göra denna investering. Vi har länge arbetat med hållbarhet inom ICA och här i Östersund med en tydlig ambition att minimera vår påverkan på miljön. Nu tar vi ett nytt steg som vi hoppas och tror kan göra lite skillnad och som samtidigt ger våra kunder unikt färsk fisk och färska grönsaker, säger Kent Kristoffersson, som drivit Maxi ICA Stormarknad Östersund sedan 2009.

Avtalet mellan parterna sträcker sig över 15 år. Agtira uppför och sköter sedan driften av anläggningen initialt. Maxi ICA Stormarknad Östersund förbinder sig att köpa det som anläggningen producerar. Det uppskattade ordervärdet för Agtira är cirka 38 miljoner kronor. Detta under förutsättning att anläggningen levererar enligt avtal. Om anläggningen inte når avtalad produktionsnivå uppgår avtalsvärdet till cirka 20 miljoner kronor över 4 år. När anläggningen producerat enligt avtal så förvärvas den gemensamt av ICA Fastigheter AB och ICA Maxi Östersund inom fyra år.

Anläggningen kommer att behöva cirka 2 heltidsanställda och kommer samtidigt att övervakas av Agtiras AI-system, PICS.

– Enkelt utryckt så blir den hållbara organiska näringen från fiskodlingen till näring till grönsaksodlingen. Inga kemiska bekämpningsmedel, inga transporter och en minimering av vattenåtgången. Med vårt unika AI-system, PICS, optimerar vi driften av anläggningen över tid vilket gör att både vi och anläggningen blir klokare varje dag, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira.

Agtira AB

Intresset för Agtiras produkter och tjänster har enligt Mattias Gemborg ökat väsentligt det senaste året.

– Framtidens livsmedelsförsörjning är en av de störst utmaningarna som världen står inför. Vattenbrist, användandet av kemiska bekämpningsmedel och långa transporter är andra. Det vi nu gör tillsammans med ICA Fastigheter och Maxi ICA Stormarknad i Östersund är ett genombrott för oss på Agtira och för hela branschen. Generellt så ser vi ett markant ökat intresse, både i Sverige och utomlands, för det som vi håller på med, säger Mattias Gemborg.

Agtira AB är ett noterat företag (Nordic Growth Market, NGM)  som tidigare hette Peckas Naturodlingar AB. Ett nybildat dotterbolag bär idag det senare namnet. Huvudägare är förmodligen Huvudägare i företaget är Hugo Wikström. Styrelsemedlemmar och troliga delägare i företaget är Martin Westman, Berit Fryklund, Daniel Brännström, Peter Sendelbach och Ludvig Nauckhoff.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!