Reportage om skyddade områden med en hel del fel

Daniel Hedström har gjort ett reportage på sajten Deep Sea Reporter om skyddade havsområden. Det som lyser klarast under en titt på programmet är att han inte kan nånting i sak. Inte om fiske i alla fall för han släpper igenom både lögner och felaktigheter.

Han räknar bara en del av de skyddade områdena. I Sverige omfattas 14% av alla havsområden av formellt skyddade områden. Det innefattar nationalparker, naturreservat, naturskyddsområden och Natura-200-områden. Men detta är bara ungefär hälften alla skyddade områden i Sverige. Han glömmer bort alla områden där fiske är totalt förbjudet, där trålfiske är förbjudet eller där bara ett begränsat fiske är tillåtet under en kort period av året.

Skyddade områden i verkligheten

I verkligheten är de skyddade havsområden nånstans mellan 20 och 30% av Sveriges havsområden.Jag skulle faktiskt tro att Sverige nästan redan uppnått 30%-målet när det gäller skyddade områden. Bara det räknas rätt men det är det ingen som gör idag. I 80% av Östersjön bottentrålas det dessutom inte överhuvudtaget.

Så hela hans resonemang är i grunden felaktigt. Även de som intervjuas i programmet är oärliga då de låtsas som att trålfiskegränsen inte finns eller att fiskeförbudsområden som de i 8-fjordar och Gullmarsfjorden eller trålfiskeförbudsområdet i Kattegatt inte finns. Att inte räkna dessa områden när fisket i skyddade områden behandlas är oärligt och mer än dumt.

Företrädaren för Naturskyddsföreningen, Johanna Kjällén Fox, ljuger dessutom rätt av. Hon hävdar att tumlare fångas i pelagiska trålar. Det är inte sant. Tumlare fångas i det småskaliga fisket med garn (nät). Det pelagiska fisket kan alltså utan problem fortsätta i områden som avsatta för skydd av tumlare. Däremot inte det småskaliga fisket med garn.

När Hedström gör ett reportage om skyddade områden som är totalt ofullständigt är det att vilseleda människor. Att dessutom ge spridning till rena lögner från Naturskyddsföreningen är att skapa och sprida falska nyheter.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!