Henning Kjeldsen har sålt S 349 Gitte och köpt en ny

Gitte Henning Pelagic A/S i Skagen som ägs av Henning Kjeldsen har sålt S 349 Gitte. Båten har tidigare haft namnen Beitir med Sildarvinnslan som ägare, Polar Amaroq med Polar Pelagic A/S som ägare och Eros med Eros AS som ägare.

S 349 Gitte som är 76 meter lång och har ett bruttotonnage på 2 161 ton byggdes 1997 på det norska varvet, Slipen Mek. Verksted AS i Sandnessjøen. Enligt Henning Kjeldsen såldes fartyget till Grönland för redan för några månader sedan, med övertagande 1 december 2021. Företaget som köpt Gitte är Polar Pelagic A/S som även fiskar med Polar Amaroq på 3 047 bruttoton (hette tidigare Gardar). De har alltså ägt båten tidigare. Enligt uppgift ska båten fiska lodda under kommande säsong.

S 349 Gitte. Okänd fotograf/DPPO

Istället för den nu sålda Gitte har Gitte Henning Pelagic A/S köpt den något mindre skotska båten BF 60 Artemis (tidigare Resolute), som är på 1 759 bruttoton och 64 meter lång, från Northbay Fishing Co Ltd och Wiseman Fishing Co Ltd.

Den nya båten kommer att överta kvoter och annat från den gamla. Det är dessutom en båt i gott skick då den bara används 3 månader per år för i huvudsak makrillfiske. Det är så det brukar vara i den skotska fiskeflottan. Artemis byggdes 2002 av West Contractor AS i Ølensvåg, Norge. Båten ska tas över av Gitte Henning Pelagic A/S den 1 december.

BF 60 Artemis. Okänd fotograf.

Båten har varit till salu på Atlantic Shipbroker för 7 miljoner pund. Hur mycket Gitte Henning Pelagic A/S betalat är dock inte känt.

I övrigt väntar Gitte Henning Pelagic och Henning Kjeldsen på att ta emot en betydligt större båt som byggs vid ett spanskt varv. Leverans ska ske någon gång under 2022.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!