Nya HG 264 Ruth – störst i Danmark

Rederiet Ruth A/S som ägs av Gullak Madsen har under hösten fått en ny båt levererad. De nya HG 264 Ruth med hemmahamn i Hirtshals är på 4 319 bruttoton och har en längd på drygt 89 meter. Bredden är hela 17 meter. Det är för närvarande Danmarks största fiskebåt. Men två ungefär lika stora stora båtar ska levereras under 2022, en ny S 349 Gitte Henning till Gitte Henning Pelagic A/S och en ny S 264 Astrid till svenskägda Astrid Fiskeri A/S.

HG 264 Ruth. Bild: Karstensens Skibsværft

Båten som är byggd och konstruerad av Karstensens Skibsværft A/S är utrustad med MAN 9L32/44 CR​ dieselmotor på 4 800 kW, 3 st Cummins QSK38-DM dieslar på 1 002 KW som hjälpmotorer plus ytterligare en hjälpmotor på 538 kW, en Cummins QSK19-DM. Den har 3 sidopropellrar av fabrikatet Brunvoll, 2 på 950 kW och en på 1 500 kW.

Vidare är båten utrustad med vinchar från Ibercisa, kranar från MacGregor, 2 stycken RSW-system från Johnson Control med RSW-tankar på 3 590 kubikmeter.

Sen tidigare HG 264 Ruth som innan dess hette Slaatterøy ägs numera av CJSC Kurilskiy Rybak i östra Ryssland. Detta företag har tidigare köpt flera pelagiska fiskebåtar från Sverige.  Den båten fick Rederiet Ruth A/S som en tillfällig lösning i en bytesaffär med K. Halstensen AS i Norge som övertog den tidigare HG 264 Ruth. Den heter numera VL-264-AV Slaatterøy.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!