Insektsfoder till odlad regnbåge

Sveriges första gröna regnbåge i butik och restaurang har lanserats av Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Istället för foder tillverkat av bl.a. soja och vildfångad fisk från jordens alla hörn har regnbågen ätit ett svenskt foder. Det är tillverkat av framförallt insekter som i sin tur ätit matsvinn.

Det är resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet. Samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige. Matavfallet kan istället användas till att föda upp insekter. Det är i sin tur en utmärkt föda för fisk. Vår mat ska helt enkelt helst inte äta vår mat, menar Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation, i ett pressmeddelande.

Över 90 procent av världshavens kommersiella fiskbestånd är maximalt nyttjade (cirka 60%) eller överutnyttjade (cirka 30%). Det kan också uttryckas som att 70% av alla fiskbestånd är hållbart fiskade (80% av all fångad fisk är hållbart fiskad).

Odlad fisk

Odlad fisk har länge setts som en möjlig lösning för att möta den ökade efterfrågan på fisk och skaldjur. Detta utan att öka trycket på världshaven. Samtidigt består konventionellt fiskfoder till stor del av fiskolja och fiskmjöl tillverkat av vildfångad fisk. Dessutom ingår vanligtvis även soja. En gröda som kan driva på regnskogsavverkning.

Axfoundation och SLU har genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel har de kunnat bevisa att det går att odla regnbåge med annat foder. Detta har gjorts tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har vad Axfoundation kallar en grön hållbar regnbåge av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.

Insektsfoder

Regnbågen har ätit ett svenskt fiskfoder gjort på bland annat insekter. De har i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester. Detta innebär att det är ett fiskfoder gjort på återvunnet avfall. Något som ofta kallas cirkulärt. Axfoundation kallar följaktligen sitt insektsfoder för ett cirkulärt foder.

Insekterna omvandlar på detta sätt matsvinn till ett protein som kan användas som foder för att producera mer livsmedel. Det är enligt Axfoundation en cirkulär lösning som borde kunna utnyttjas i långt större utsträckning än vad som görs idag.

– Det är fullt möjligt att vända livsmedelsindustrins avfall från kostnad till resurs och i stor skala odla sjömat som samtidigt minskar övergödningen i Östersjön, säger Anders Kiessling, Professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

I fiskfodret ingår förutom insekter även andra råvaror som vi människor vanligtvis inte äter. Exempelvis ingår sjöpung. Ett proteinrikt vattendjur som under sin tillväxt ätit växtplankton. På så sätt hämtar sjöpungen hem näring från havet och bidrar till en minskad övergödning.

Älvdalslax

– När vi tog över familjeföretaget för ett antal år sedan så gjorde vi det eftersom vi hade en tro på ett behov av riktigt bra svenskproducerad mat. Vi vill vara ett hållbart alternativ, därför är det självklart för oss att ständigt förbättra fiskens välfärd, både för miljön och för att det ger fiskprodukter av högsta kvalitet. Att vi nu får vara en del i ledet till den första hållbara svenska regnbågen som odlats med ett cirkulärt svenskt foder som får fisken att växa och smaka så fantastiskt bra gör oss riktigt stolta, säger Anders Beronius, delägare av Älvdalslax som fött upp den gröna regnbågslaxen i Österdalälven.

Regnbåge odlad i Österdalsälven. Bild: Axfoundation.

– En av de stora utmaningarna inom fiskodling är att utveckla mer hållbara foderlösningar. Inom det här projektet har vi visat att det genom att ta vara på matsvinn går att utveckla fiskfoder på insekter, och på det viset undvika importerad soja. Genom att kunna nyttja ännu fler avfallsströmmar, som till exempel hushållsavfall, skulle man kunna skala upp den här typen av verksamhet och få en mer hållbar sjömatsproduktion, vilket är viktigt för oss att bidra till, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Regnbågen finns till försäljning från vecka 45 i utvalda Hemköp-butiker. Dessutom på ett fåtal restauranger, däribland Urban Deli i Stockholm.

Sorundahallarna

– Vi ser fiskodlingar som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk även i framtiden, men vi måste se till att det blir ett verkligt hållbart alternativ. För oss på Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel och att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg blev en stor bonus. Att inte behöva kompromissa med smak och kvalitet när man gör hållbara val är ett incitament för att få fler att göra dem, säger Louise Söderqvist. Hon är biträdande marknadschef på Sorundahallarna.

Urban Deli

– Den gröna regnbågslaxen är unik eftersom den smakar vildfångad trots att den är odlad. Det ger en speciell sorts karaktär och högre smakupplevelse i rätterna. Vi arbetar konstant för att hitta hållbara alternativ som bidrar till en positiv utveckling för miljön och klimatet, därför är den här typen av projekt väldigt viktiga för oss på Urban Deli. Cirkulärt foder med insekter är också ett mer naturligt steg när det kommer till debatten om framtidens protein – att fisken odlas på ett hållbart sätt och äter sin naturliga föda, istället för att vi ska sätta upp tillagade insekter på menyn, säger Jessie Sommarström, kreativ ledare Urban Deli.

Regnbåge serverad på Urban Deli. Bild: Axfoundation.

Läs mer om fiskfoder

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!