Moderat uttalar sig om nåt han inte har kunskap om

Alla svenska partier har en fiskeripolitik som är baserad på fördomar och okunnighet. Men allra värst visar sig märkligt nog moderaterna vara. De vill lägga ner det svenska fisket, det finska fisket, fisket i Estland Lettland, Litauen och Polen samt delar av det danska fisket och det tyska fisket.

I sitt så kallade skärgårdspolitiska förslag ingår nämligen att allt industriellt trålfiske ska förbjudas i Östersjön enligt förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län:

Att bara flytta ut det åtta nautiska mil, som Socialdemokraterna föreslår, hjälper inte. Om vi inte inför ett totalt stopp så kommer det inte att finnas någon fisk kvar i skärgården om 20 år, säger Kjell Jansson.

Ärligt sagt så vet Kjell Jansson inte vad han pratar om. Sillbeståndet har varit lika stort eller litet i 30 år, det går upp och ner vilket också gäller kvoterna. Men inget dramatiskt har hänt sen 1970-talet. Han vet inget om yrkesfiske, han vet inget om fiskbestånd och kvoter.

Moderaternas förslag är dummare än dummast. Om sossarna är dumma som vill stoppa allt trålfiske innanför en gräns på 12 sjömil vilket innebär att allt småskaligt trålfiske försvinner inklusive siklöjefisket för Kalix löjrom, miljöpartiet dummare för de vill stoppa ännu mer så är moderaterna ännu dummare för de vill i praktiken stoppa allt svenskt fiske.

Stopp för allt svenskt fiske

Svenska pelagiska fiskebåtar i Skagen. Bild: SPF

Utan möjlighet att fiska sill och skarpsill i Östersjön försvinner alla pelagiska svenska fiskeriföretag förutom de som också har båtar i Danmark. Det finns inga möjligheter att bara överleva på de svenska kvoterna i Kattegatt, Skagerak, Nordsjön och Nordatlanten.

Med en samtidig utflyttning av trålfiskegränsen som moderaterna också stöder försvinner i praktiken allt annat svenskt fiske. Kvar blir kanske ett 100-tal fiskare som snart är döda allihop för det finns ingen lönsamhet i garnfiske och ingen kan överleva på det. Därför finns det nästan inga unga i det fisket. Medelåldern på de aktiva yrkesfiskarna är över 60 år förutom i det storskaliga pelagiska fisket där medelåldern är kring 40 år.

Frågan är också vad som menas med industrifiske. Normalt menas fiske för fiskmjölsindustrin eller fiske med fabrikstrålare, dvs trålare som har en fiskfabrik ombord. Den senare typen av fiske finns i Sverige bara i form av räkfiske. Fiske för fiskmjölsindustrin görs av båtar som också fiskar för konsumtion. Små och stora båtar.

Men jag misstänker att den okunnige moderaten anser att stora fiskebåtar innebär industrifiske. Frågan är då vad som är en stor båt. Normalt är en båt som är längre än 24 meter ansedd som en stor fiskebåt. Om det är en sådan båt moderaten menar så omfattas nästan alla pelagiska trålare. Även de flesta av de som enbart fiskar för konsumtion. Sannolikt vet han inte ens vad han menar. Han bara säger nåt som låter bra.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!