Varför ljuger forskningssajten havet.nu?

Havet.nu är en forskardriven webbsajt om hav, havsmiljö, fiskar och fiske. Det finns en massa intressant material på sajten men regelbundet ljugs det också hejdlöst. Nu senast i en artikel om alternativt foder till odlad regnbåge.

I artikeln påstår de att 90% av världens fiskbestånd är överfiskade. Det är en mycket stor lögn och inte sant på något sätt och vis. Inte ens i närheten av sant.

80% hållbart fiskat

De verkliga siffrorna är att 65,8% av allt fiske är hållbart enligt de senaste uppgifterna från FAO. Dessa hållbara fisken producerar 78,7% av världens sjömat direkt och indirekt.

Den verkliga siffran när det gäller överfiskade bestånd är att 34,2% av fiskbestånden är överfiskade. Men det är bara 21,3% av världens sjömat som är ohållbart fiskade. Inte 90%.

Nästan 80% av det vi äter från havet är alltså hållbart fiskat. Läget är alltså motsatta det som Havet.nu påstår.

Samtidigt är det så att andelen överfiskade bestånd ständigt ökar. Det är ett problem. Huvuddelen av de överfiskade bestånden finns i Asien. De flesta fiskbestånd i Medelhavet är dock också överfiskade

Ökända forskare

Att en sajt som drivs av flera universitet och deras forskare ljuger är ett betydande problem. Universitet och forskare ska företräda vetenskapen, inte sprida falska nyheter. När de sprider falska nyheter, osanningar och lögner så minskar de förtroendet för vetenskapen. Tyvärr är det vanligt att ljuga, sprida falska nyheter och vilseleda bland de forskare som ägnar sig åt havsmiljö och fiske. Man kan säga att många av forskarna på området är ökända för sina lögner, vilseledande påståenden och rena påhitt.

Läs mer:

PS. Efter mitt påpekande av felaktigheten har Havet.nu ändrat sin text. Bra gjort.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!