Sportfiskare misstänkta för tjuvfiske

I onsdags meddelade Kustbevakningen (KBV) att de beslagtagit ett tiotal spön och rullar från en sportfiskebåt. Den kontrollerade båten bedrev trollingfiske (dvs dörjfiske med spön) i ett förbudsområde i Vänern.

Tjuvfiske är sannolikt relativt vanligt i sportfiskekretsar men det är mycket sällan de åker fast. Att tjuvfiske är vanligt beror säkerligen framförallt på att många sportfiskare inte har en ordentlig koll på vilka fiskeregler som gäller men det förekommer också medvetet tjuvfiske från personer som ibland kan bara välkända profiler i sportfiskekretsar.

Det aktuella ärendet har lämnats över till  till polis och åklagare som avgör vad som sker näst.

I takt med att fisket i våra sjöar och hav faktiskt blir allt mer reglerat, allt fler förbudsområden och skyddade områden har de senaste åren skapats, är det allt viktigare att verkligen hålla koll på lagar och regler.

Trollingfiske i Vänern ordnas av ett antal olika fiskeriföretag och kan betraktas som yrkesfiske utan tillstånd och kontroll.

Läs mer om sportfiske: