Lettlands största fiskebåtar 2022

Det lettiska fisket består av fyra olika grupper av företag med lite olika profil. Tre företagsgrupper dominerar helt. Baltreids med fiskeriverksamhet utanför Västafrikas kust och med fiskebåtarna registrerade i olika låglöneländer eller lågskatteländer är det överlägset största företaget. Syftet verkar ibland vara att dölja de verkliga ägarna bakom fiskebåtarna då bolagen finns i olika länder som inte är flaggländerna. Dessutom byter företagsgruppen ofta flaggländer för sina fiskebåtar.

Sedan har vi den företagsgrupp som ägs av Peteris Pildegovics som ägnar sig åt fiske i Nordatlanten efter krabba, räka och fisk. Till denna grupp hör också Batterfisa SIA som ägs av nederländska PP Group och isländska Samherji.

Den tredje gruppen är företag som fiskar sill, skarpsill och annan fisk i Östersjön. Bradava SIA är ett av dessa företag med iögonenfallande fiskebåtar målade i orangerött och gult.

Slutligen finns det ett småskaligt fiske av sill och skarpsill i Rigabukten.

LVR 850 Fishing Success. Bild: Baltreids

Största fiskebåtarna i Lettland 2022 efter tonnage, namn, bruttoton, hemmahamn, ägare
 1. LVR 850 Fishing Success, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Chramov, Varušečkins)
 2. LVR 852 Kapitan Morgun, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Chramov, Varušečkins)
 3. LVL 2158 Dorado 2, 2 299, Liepaja, Batterfisa SIA (Latvian Fishing Company, Samherji & PP Group)
 4. LVR 853 Laima, 1 895, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 5. LVR 851 Auseklis, 1 410, Riga, Arctic Trawlers SIA (Peteris Pildegovics)
 6. LVR 834 Senator, 1 211, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 7. LVR 847 Solvita, 734, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 8. LVR 848 Saldus, 723, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 9. LVV 1555 Glenrose, 554, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)
 10. LVV 1556 Valderoy, 395, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)
Krabbfiske

När det gäller Peteris Pildegovics och hans två företag, Arctic Trawlers SIA och North Star SIA finns det en del underligheter. LVR 847 Solvita har inte lämnat Klaipeda sen 2017 och finns inte registrerad i nåt annat register än EU:s fiskebåtsregister. Båten används sannolikt inte till fiske och kan vara skrotad. Inte heller Senator verkar användas till fiske utan har i flera år legat vid kaj i Båtsfjord i Nordnorge.

LVR 848 Saldus och LVR 853 Laima finns det ryska skeppsregistretLVR 834 Senator i DNV:s register och LVR 851 Auseklis hos Bureau Veritas. LVR 851 Auseklis och LVR 853 Laima finns också på listan över räkfiskebåtar i norra Atlanten som har MSC-märkning. North Star SIA var tidigare i huvudsak ett krabbfiskeföretag och hamnade i en konflikt med den norska regeringen om fiske av snökrabba vid Spetsbergen.

Peteris Pildegovics föddes i den ryska staden Vladivostok borta i Sibirien men flyttade senare till Lettland. Åren 2014 och 2015 inskaffade han flera begagnad krabbåtar från Korea och Japan och började därefter fiska snökrabba i Barents Hav tillsammans med andra ryska affärsmän i Ryssland och Lettland.

Fiske i Afrika

Baltreids två båtar LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun finns i ryska skeppsregistret. Där finns ytterligare en båt som uppges ha Baltreids som ägare, nämligen Marshal Krylov på 4 378 bruttoton som är flaggad i Kamerun och fiskar utanför Mauretanien. Båten hette tidigare Tiger Shark. Även LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun fiskar i samma område. Kapitan Morgun har tidigare haft georgisk flagg. Ägare av Baltreids är Oleg Chramov (inte Charmov som PECH anger i ett dokument) och Nikolaj Varušečkins. Den senare är också ägare av transportföretaget Kenguru SIA och fiskeriföretaget Brjuts SIA.

Två båtar som tidigare var hemmahörande i Lettland med Baltreids som ägare är Marshal Novikov och Marshal Vasilevskij (tidigare Whale Shark). De ägs enligt ryska skeppsregistret av Oceanic Fisheries N.B. Limited i Kanada som verkar ha samma ägare som Baltreids och företaget har samma adress i Lettland som Baltreids. Marshal Novikov och Marshal Vasilevskij är båda flaggade i Kamerun. Båda fiskar utanför Västafrika i samma vatten som Baltreids övriga båtar.

I Baltreidskoncernen finns också dotterbolaget Limmat Inter SA med hemhörighet på Seychellerna och adress hos Baltreids i Liepaja. Limmat Inter står i det ryska skeppsregistret som ägare till Kapitan Rusak och Kapitan Sukhondjajevskij är flaggade i Kamerun men har tidigare haft georgisk flagg och vissa register kopplas ihop med Oceanic Fisheries. Dessa båtar fiskar i mauretanska vatten.

Kapitan Rusak kan dessutom återfinnas på hemsidan för ett företag som heter Fishing Company SA med hemhörighet på Brittiska Jungfruöarna (British Vrigin Islands). I ryska skeppsregistret står bolaget som ägare av fiskebåten Profesor Mikhailo Alexandrov. Sannolikt är även detta ett bolag som är kontrollerat av Baltreids och dess ägare. Företagets hemsida finns också på ukrainska.

Kapitan Rusak. Bild: Fishing Company SA

Största lettiskägda fiskebåtarna i andra länder 2022 efter tonnage, namn, bruttoton, land, ägare
 1. Kapitan Rusak, 4 407, Kamerun, Limmat Inter SA (Baltreids SIA)
 2. Kapitan Sukhondjajevskij, 4 407, Kamerun, Limmat Inter SA (Baltreids SIA)
 3. Profesor Mikhailo Alexandrov, 4 407, Nya Zeeland, Fishing Company SA (Baltreids SIA)
 4. Marshal Novikov, 4 378, Kamerun, Oceanic Fisheries N.B. Limited (Baltreids SIA)
 5. Marshal Vasilevskij, 4 378, Kamerun, Oceanic Fisheries N.B. Limited (Baltreids SIA)
 6. Marshal Krylov, 4 378, Kamerun, Baltreids SIA

Övriga källor: EU:s fiskebåtsregisterRyska skeppsregistret

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!