Visning av nya S 264 Astrid

Nya S 264 Astrid kommer att visas upp vid Björnhuvudet på Öckerö på söndagen den 7 augusti med start klockan 13:00 på eftermiddagen. Ägarna, Astrid Fiske AB, bjuder på kaffe och fika. Samtidigt passar de på att också visa upp GG 64 Astrid-Marie.

Den nya stora kombinerade snörpvadsbåten och pelagiska trålaren S 264 Astrid blir den största fiskebåt som ägs av ett svenskt fiskeriföretag. Då den har dansk flagg med hemmahamn i Skagen är det också Danmarks största fiskebåt. GG 64 Astrid-Marie som har Rörö som hemmahhamn är en betydligt mindre fiskebåt men den största med svensk flagg.

Den pelagiska trålaren GG 64 Astrid-Marie har ett tonnage på 1 622 bruttoton med en längd på 63,85 meter. Huvudmotorn är på 2 999 kW. Den betydligt större S 264 Astrid är på 4 697 bruttoton med en huvudmotor på 7 320 kW. Längden är 91,80 meter. Det är en båt byggd för fiske i Nordatlanten.

I motsats till de flesta pelagiska fiskeriföretagen bedriver Astrid-koncernen huvudsakligen sitt fiske i Nordsjön, Norska havet och Nordatlanten. Faktum är att inget fiskeriföretag på Rörö har sitt huvudsakliga fiske förlagt till Östersjön vilket annars är det vanliga bland de pelagiska fiskeriföretagen i Sverige. Astrid Fiskeri AB bedriver dessutom främst ett konsumtionsfiske av framförallt sill men också av makrill. Omsättningsmässigt är det Sveriges i särklass största fiskeriföretag.

Astrid Fiske AB och ägarfamiljen Johansson undanber sig också uppvaktning och uppmanar människor att istället skänka pengar till Jacobs Minnesfond (Jacob Johanssons minnesfond förening) och dess arbete för utsatta barn i Kenya (Bankgiro 776-7379, Swish 123 480 95 05). Jacobs minnesfond finansierar och driver ett barnhem i sydvästra Kenya, en förskola i stadsdelen Kibera i Nairobi och en skola i nordvästra Kenya.

Källa för faktauppgifterna om de två fiskebåtarna är EU:s fiskebåtsregister.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!