Wärtsilä levererar motorer till 4 nya pelagiska fiskebåtar

Wärtsilä ska leverera framdrivningsmaskineriet till fyra nya fiskebåtar som byggs på Karstensens Skibsværft A/S i Skagen, Danmark. De fyra fiskebåtarna ska vara klara 2024.

M-250-HØ Herøyhav. Bild: Karstensens

De 75 meter långa kombinerade snörpvadsbåtarna och trålarna byggs för olika ägare. Två är till de isländska fiskeriföretagen Skinney-Þinganes hf (ännu inte namngiven) och Gjögur hf (ÞH-250 Gjögur), medan de andra två byggs åt de norska ägarna Veibust Fiskeriselskap AS (Havfisk) och Ronald Ervik (M-250-HØ Herøyhav).

ÞH-250 Gjögur. Bild: Karstensens

Drivlina och motor från Wärtsilä

Vart och ett av fartygen kommer att få Wärtsilä 31 som huvudmotor. Wärtsilä ska också leverera växellåda, propeller (CPP), drivaxel inklusive tätningar och lager, axelgenerator och Wärtsiläs ProTouch framdrivningskontrollsystem.

Wärtsilä 31 är erkänd av Guinness World Records som världens mest effektiva fyrtaktsdieselmotor. Motoreffekten har höjts till 5 200 kW

– Vi är väl bekanta med Wärtsiläs framdrivningslösningar och har valt deras produkter för många av våra nybyggen. I synnerhet är Wärtsilä 31-motorns effektivitet och tillförlitlighet idealisk för fiskefartyg som verkar i utmanande nordatlantiska vatten, säger Kent Damgaard, direktör för Karstensen Shipyard.

– Wärtsilä har en långvarig relation med Karstensens Varv, och vi är stolta och glada över att återigen bli valda som framdrivningsleverantör för denna serie moderna trålare. Återkommande beställningar är alltid en bra indikator på kundnöjdhet och de är en bekräftelse på vårt fokus på effektivitet, tillförlitlighet och miljömässig hållbarhet, tillägger Jens Karlsson, GM Sales, stora projekt på Wärtsilä Marine Power, i ett pressmeddelande.

Wärtsiläs utrustning är planerad att levereras till varvet under 2023. Fiskebåtarna förväntas vara klara för överlämning 2024.

Wärtsilä 31. Bild: Wärtsilä

Läs mer:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!