Karstensens har 21 fiskebåtar i orderboken

Karstensens Skibsværft A/S i Skagen är troligen Europas mest framgångsrika fiskebåtsvarv för närvarande. Varvet bygger främst pelagiska trålare för beställare i Norden och på de brittiska öarna. En del demersala trålar byggs också. Främst till norska beställare. För närvarande har de 21 fiskebåtar i sin orderbok. Båtarna är på mellan 700 bruttoton och 4 800 bruttoton i tonnage samt mellan 36 och 92 meter i längd.

Svenska yrkesfiskeföretag har för närvarande två båtar under konstruktion vid Karstensens Skibsværft. En ny GG 203 Ginneton (Fiskeri AB Ginneton) och en ny S 264 Astrid (Astrid Fiskeri A/S som är dotterbolag till Astrid Fiske AB) som snart är klar.

S 264 Astrid. Bild: Karstensens

Två båtar är under konstruktion för färöiska beställare, FD 86 Finnur Fridi för P/f Vardin och Høgaberg för Framherji p/f. Tre beställningar finns från skotska ägare. Interfish Ltd & Wiseman Fishing Co Ltd har beställt BF 60 Artemis, Altaire Fishing Co Ltd har beställt en ny LK 429 Altaire och Christina S Fishing Co en ny FR 224 Christina S. En demersal trålare, HM 227 Myggenes, är beställd av danska Lynge Fiskeri A/S och en pelagisk trålare, ÞH-250 Gjögur, är beställd av isländska Gjögur hf.

BF 60 Artemis. Bild: Karstensens

ÞH-250 Gjögur. Bild: Karstensens

Resten av båtarna i orderboken är beställda av norska företag. Fyra av dem är demersala trålare, Monsun som byggs för Thor Gunnar Martinsen & Co​, VL-1-S Havvon för Carl Aamodt & Co, T-234-T Stødig för Andreas & Erlend Hansen / Asbjørn Selsbane AS​ och M-2-A Polarbris för Polarbris AS, Kjell-Gunnar Hoddevik & Co​.

VL-1-S Havvon. Bild: Karstensens

Därmed återstår 8 pelagiska trålare, i vissa fall kombinerade trålare och snörpvadsbåtar, för norska beställare. De är en ny M-31-HØ Gollenes för Kvalsvik & Ose AS, AG-2-K Sille Marie för Sille Marie AS (fam. Aamodt / Salthaug), M-196-MD Havsnurp för Havsnurp AS (Stølen & Hole)​, Havfisk för Veibust Fiskeriselskap AS, M-250-HØ Herøyhav för familjen Ervik, VL-10-AV Knester för fam. Stenevik (Knester AS), VL-1-BJ Hargun för Hargun Havfiske AS och M-82-HQ Rogne för Rogne AS.

 

VL-1-BJ Hargun. BIld: Karstensens

AG-2-K Sille Marie. Bild: Karstensens

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!