Konstgjorda rev med fiskestopp gynnade hummer

Sju konstgjorda rev anlades i början av 2000-talet kring Vinga, utanför Göteborg. Områdena kring reven fredades dessutom från fiske. I detta sammanhang ska det nämnas att områdena ligger innanför trålfiskegränsen och det fiske som främst kan ha förekommit i området tidigare är burfiske och garnfiske.

Forskare har följt utvecklingen på reven sen de anlades fram till 2015. Resultaten visar att mängden hummer (lobster) ökat området liksom storleken på hummern. När det gäller övriga undersökta skaldjur så har samtliga minskat i antal i det skyddade området samtidigt som de flesta ökat i antal utanför det skyddade området.

Däremot finns det över lång tid ingen ökning av mängden torsk (cod) eller glyskolja (poor cod). Sveriges Radio har alltså fel när de påstår att torskförekomsten ökat i området. Det märkliga är att SLU Aqua i sitt pressmeddelande om forskningen också antyder samma sak trots att deras rapport visar motsatsen. Även forskaren Patrik Kraufvelin försöker i pressmeddelandet få det att framstå på det sättet. Det är falskt och oärligt att göra så.

Torsken ökade i antal fram till 2005 men efter det har de återigen minskat i antal. Den torsk som fångats i området har dock blivit större. Fiskarter som ökat rejält i antal är grässnultra (rock cook) och skärsnultra (corkwing wrasse).

Revens ändamål var att gynna hummern och ur den synpunkten har de utan tvekan varit lyckade. Men någon positiv effekt på torskbestånden har de inte haft. En orsak till det är att de är små. Men troligen finns det betydligt viktigare orsaker. Det hela tyder nämligen på det som jag tidigare skrivit i ett annat inlägg. Torskens problem beror på andra saker än fisket. Den viktigaste orsaken till torskens problem är troligen varmare hav på grund av klimatförändringar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!