Fiskare i 35-årsåldern misstänkt för hajdumpning

I slutet av mars hittades mer än 60 hajar och rockor på botten av hamnen i Lysekil. En yrkesfiskare i 35-årsåldern är nu misstänkt för brott mot fiskelagen meddelade åklagare James von Reis på fredagen.

Kustbevakningen startade efter fyndet en förundersökning om brott mot fiskelagen. Nu har den alltså lett till att en man misstänks för brott. Den aktuelle mannen förnekar brott.

Pigghaj får inte landas och om de fångas ska de så fort de tagits upp återföras till havet. Kastas ut. I normalfallet sker det ute till havs. Det är inte ett brott i sig. Men om de tagits upp ute till havs och förts in till kaj för att dumpas där är det ett brott. Men det kan finnas anledningar till att dumpningen skett i en hamn som innebär att det inte är ett brott.

Åklagare James von Reis menar att bevisläget är bra men har ännu inte bestämt om det kommer att bli nåt åtal:

– I nuläget ser det bra ut, men vi behöver vidta fler åtgärder. Jag vill dock inte gå in på det närmare av utredningsskäl. Sen får vi se om det räcker till ett åtal eller inte. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu, berättar James von Reis, och tillägger att åtal i så fall ska vara väckt om fyra veckor.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Fiskare i 35-årsåldern misstänkt för hajdumpning”

Kommentarer är stängda.