Fiskar har alltid kunna simma mellan Mälaren och havet

Det är 380 år sedan fiskar kunde simma mellan Mälaren och Saltsjön säger Magnus Tengblad, samordnande byggledare Stockholm stad i SVT. Det är naturligtvis fel och sannolikt bara en ren felsägning. För han är ju knappast okunnig om att Norrström existerar. Men genom Slussen har naturligtvis få fiskar vandrat. En fiskvandringsled anläggs därför på platsen. Nödvändigt är det dock inte. Inte heller förändrar det speciellt mycket.

I Norrström är det ju öppet rinnande vatten och nors har ju vandrat genom Norrström i alla tider och dessutom fiskats i ett yrkesfiske på platsen ända in i modern tid. Inte heller torde Norrström utgöra nåt problem för lax och öring. Dessutom kan ju en del vandrande fiskar även ta sig genom slussar som ju alltid också funnits i Slussen. Senare också i Hammarby kanal och Södertälje kanal. Det gäller exempelvis ål.

De fiskar som i övrigt nämns i SVT som mört och abborre är inga vandringsfiskar så det spelar knappast nån roll för dem med en fiskväg. Men det skadar ju inte heller.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!