Politiker utan kunskap rapar upp felaktigheter

Igår var det en debattartikel i Göteborgs-Posten skriven av Leif Mannerström med flera om sill var var full av felaktigheter och dumheter. Idag är det en debattartikel I DN som är full med dumheter och felaktigheter. Sillen i Östersjön och Bottenhavet är inte i närheten av att försvinna som politikerna från Norrland som skrivit artikeln hävdar. Deras påstående är helt enkelt inte sant.

Politikerna påstår också att bristen på strömming har med det så kallade industrifisket att göra. Det är inte sant. Det finns ingen generell brist på strömming. Det kustnära fisket har fiskat lika mycket sill/strömmming i Bottenhavet de senaste åren som tidigare. Men det finns en brist på strömming för surströmmingstillverkning.

Men det har inget med det så kallade industrifisket att göra. Det beror på att strömmingen för surströmmingstillverkning fiskas på våren och att det för närvarande finns brist på vårlekande strömming. Orsaken till det är klimatförändringar.

Problemet skulle vara lätt att lösa. Strömmingen kan fiskas på hösten istället. Höstlekande strömming finns det ingen brist på. Fram till och med 1970-talet fiskades strömming till surströmmingsfabrikerna under hösten. Det skulle gå att göra så igen.

Okunniga politiker

De okunniga och faktaförnekande politikerna i detta fall är alla socialdemokrater:

  • Niklas Daoson (S), kommunalråd i Östersund och ordförande Kommunförbundet Jämtland Härjedalen
  • Erik Lövgren (S), kommunalråd i Ånge och ordförande Kommunförbundet Västernorrland
  • Glenn Nordlund (S), ordförande, regionstyrelsen i Region Västernorrland
  • Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande Norrbottens Kommuner
  • Peter Olofsson (S), ordförande, regionstyrelsen i Region Västerbotten
  • Anders Öberg (S), ordförande, regionstyrelsen i Region Norrbotten

Tre av dem är kommunalråd i inlandskommuner. Det är kanske inte så förvånande att de inte vet nåt om fiske. Varför har de ens en officiell åsikt i fiskefrågorna som de ju int har nån som helst beröringspunkt med Resterande tre är från regionstyrelserna i Norrland. Inte heller regionstyrelserna har ju nån som helst koppling till yrkesfisket till havs. De har inte heller nåt egentligt politiskt ansvar för näringslivsfrågor.

Det blir aldrig bar när personer som inte har nåt med yrkesfiske att göra sak skriva en debattartikel om just yrkesfiske. De slutar alltid med att de rapar upp tomma ord utan innehåll, fördomar, förutfattade meningar och felaktigheter. Det blir en uppvisning i okunnighet.

Läs mer:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!