Slagsida för Stella Nova i Öckerö hamn

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten har den danskflaggade men svenskägda S 464 Stella Nova drabbats av slagsida där den ligger vid kaj i Öckerö hamn. Sannolikt är det ballastvatten som flyttat sig och hamnat på ena sidan. Kanske beroende på att båten drabbats av strömavbrott så att pumpar och sånt stannat och inte fungerat. Det kan i sin tur beror på att hjälpmotorn lagt av eller att en landförbindelse brutits.

S 464 Stella Nova i Skagen. Bild: Kent Bandholm/Bandholm Skibsbilleder

Naturligtvis behöver båten inte länspumpas som mannen från Räddningstjänsten föreslår i GP. Ballastvattnet behövs ju. Utan det vore sannolikt enklare och bättre att ringa ägarna av båten så de kan få igång maskineriet igen. En av dem, Christer Bryngelsson, bor på Öckerö medan den andre, Stig Bryngelsson, bor på Fotö. De kan snabbt ta sig till hamnen på Öckerö utan problem om de är hemma. Men länspumpade gjorde de. Så kanske det behövdes av nån anledning.

S 464 Stella Nova med slagsida i Öckerö hamn. Bild: Thomas Crona

En liknande händelse skedde år 2015 i Frihamnen i Göteborg.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!