Sportfiskarnas svårigheter att hålla sig till sanningen

Sportfiskarna som organisation, många sportfiskejournalister och en del enskilda sportfiskare har emellanåt uppenbara svårigheter att hålla sig till fakta och sanning. Ett typexempel är på en journalist och sportfiskare som har problem på detta område är Jan Ohlsson på Fisheco.

Fisheco

Så länge Ohlsson håller sig till nördiga sportfiskeartiklar fungerar det bra men så fort det handlar om yrkesfiske spårar har ur totalt. Då sprider han falsk information, felaktigheter, lögner och överdrifter så det står härliga till. Han verkar aldrig kontrollera några som helst uppgifter som han sprider. För i många fall är det enkelt att kontrollera fakta. Exempelvis när det gäller vad majoriteten av forskarna säger om sillen i Östersjön och vilka kvoter de faktiskt rekommenderat.

Fiskejournalen

En annan tidning om ofta har problem med fakta är Fiskejournalen. Även där handlar det om att de har problem när det gäller yrkesfiske samtidigt som det fungerar bra när det gäller sportfiske. Några exempel på dumheter och felaktigheter den senaste tiden är en artikel om sportfisket av torsk i Öresund, en artikel om så kallade monstertrålare.

Sportfisket i Öresund har stoppats vilket föranleder tidningen att gnälla på yrkesfisket som har en bifångstkvot.  Anders Nicander påstår att yrkesfisket har en stor bifångstkvot och tycks mena att det är helt orimligt. Han verkar tycka att yrkesfisket också måste stoppas helt precis som yrkesfisket.

Det är fel på flera sätt. För det första är bifångskvoten liten och den är till för att det småskaliga yrkesfisket ska kunna fortsätt med fiske av andra arter som exempelvis rödspätta. Yrkesfiskare försöker ju leva på sitt yrke och det är knappast jämförbart med sportfisket som bara görs för nöjes skull. Att Nicander tycks jämställa de två är faktiskt otroligt korkat. Dessutom tycks han anse att de är synd om sportfiskarna. Snacka om en patetisk inställning. Tillika är det oseriöst.

Artikeln om de så kallade monstertrålarna är ännu värre. Anders Nicander vräker ur sig lösa påståenden utan någon som helst koppling till verkligheten. Lögner rakt upp och ner. Forskare rekommenderade fortsatt fiske men minskade kvoter och så blev det. Även Norge baserar sina beslut om kvoter på rekommendationer från ICES precis som EU. Det finns ingen som helst skillnad i det stora mellan hur Norge sköter sin fiskeripolitik och hur EU gör det.

Sportfiskarna

Sportfiskarna som organisation har dock skärpt sig under det senaste året jämfört med hur de uttalade sig och agerade tidigare. De har låtit bli att sprida felaktigheter och falsk information utan har varit rätt sakliga i sin rapportering om yrkesfiske och kring beslut som berör yrkesfisket även om de i vissa artiklar balanser på gränsen. Detta bland annat när de tycks antyda att det skulle gå att fiska skarpsill utan bifångst av sill (strömming) och sprider en del tveksamheter om det storskaliga pelagiska fisket.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!