Fiskeriföretag misstänkt för mutbrott och penningtvätt

2021 gick det norska företaget Ocean Fresh Food AS till att betala 2,6 miljoner euro i böter som straffavgift för att undvika att dras inför domstol av den mauretanska tullmyndigheten. Detta efter att fem av deras fiskebåtar som tillhör Ocean Fresh Food tagits i beslag.

Den mauretanska regeringen stämde företaget för tullbrott under perioden 2012-2020. Företaget enligt den mauretanska staten fick hjälp av den tidigare presidenten Mohamed Ould Abdelaziz administration för att få slippa betala avgifter med mera.

Abdelaziz som styrde landet från 2009 till 2019 utreds för korruption och förskingring av statliga medel.
Företagets advokat Brahim ould Ebetty förnekade alla kopplingar till den tidigare presidenten.

Denna affär har lett till vidare utredningar av företaget i Norge. Dessutom av dess irländska huvudägare Atlantic Dawn UC och dess huvudägare familjen McHugh i Irland (representerade av bolagets chef Karl McHugh). Även de norska minoritetsägarna Odd Karsten Østervold och Tor Viknes samt deras företag Marin Recycling är föremål för polisutredning. De är misstänkta för mutor och penningtvätt för att få tillgång på fiskerättigheter och kvoter i Mauretanien. Alla de misstänkta förnekar brott.

Fabriksfartyget Ocean Fresh som är centralt i sammanhanget har numera lämnat Mauretanien och befinner sig idag i Oman.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!