Tidningen Syre ljuger till det om fiske

I en artikel i Tidningen Syre om fiske staplas felaktigheterna, osanningarna och lögnerna på varandra. Det är ett klassiskt exempel på hur journalister och miljövänner totalt nonchalerar sanningen när det gäller fiske och havsmiljö.

Syre påstår att fisken i Europa är slut. Det är en lögn. Fiskbestånden i Europa mår bättre än någonsin tidigare i modern tid. Östersjön och Medelhavet är dock problembarnen i sammanhanget. I det första fallet på grunda av miljöproblem som övergödning, gifter och klimatförändringar, i det andra fallet på grund av dåligt reglerat och kontrollerat fiske ihop med miljöproblem.

Dessutom menar tidningen Syre att de europeiska fiskebåtarna därför söker sig till Gambias vatten där de tar de lokala fiskarnas mat ifrån dem. Det är också ett felaktigt påstående. 90% av fångsten i gambiska och senegalesisak vatten tas av lokala fiskare med små båtar. Detta är det stora problemet. Det finns alldeles för många fiskare och där har fiskbestånden fiskats ut.

Den som på allvar tror att 10% av fisket står för utfiskningen måste ha kraftigt begränsade intellektuella förmågor. Det är inte heller vanligt med just europeiska fiskar i Gambia. De flesta utländska båtar som fiskar i gambiska vatten är kinesiska. Så också i Senegals vatten.

Men uppgifterna om mutor och korruption som återges i artikeln är med all sannolikhet med sanningen överensstämmande.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!